top of page

Esport i pressupostos de l’Estat per a l’any 2018


Amb data 4 de juliol de 2018 ha estat publicada al BOE la Llei 6/2018, de 3 de juliol, de pressupostos generals de l’Estat per a l’any 2018.

Amb data 19 de juliol de 2017 ja es va comentar el pressupost de l’Estat en matèria d'esport per a l’any 2017. Els crèdits totals aprovats per aquell exercici van ser de 355.111.179,21 milers de euros, el pressupost de despeses del MECD (ministeri d’adscripció de l’esport) va ser de 3.826.953,38 milers de euros) i el d’ingressos de 552.901,96 milers de euros, dels quals 165.363,82 milers de euros van correspondre al Consejo Superior de Deportes (CSD); i 8.359,10 milers de euros a l’Agència Espanyola de Protecció de la Salut a l’Esport (AEPSD) .

Ara, amb la llei 6/2018 trobem l’atenció pressupostària de l’Estat a l’esport per a l'any 2018, essent significatiu a l’efecte l'anàlisi dels documents i annexos de la llei i el de les disposicions addicionals del text on es recullen algunes atencions específiques i directes.

De l'examen de la documentació, s'observa que a l’hora de redactar els pressupostos de l’any 2018 per a l'esport, s’han tingut en compte els objectius del CSD i els de l’AEPSD.

Del CSD:

“– La contribución a la mejora del estado de salud general de la población a través del fomento de la actividad física y el deporte, promoviendo una práctica adecuada, saludable, con servicios de calidad y profesionalidad; potenciando el deporte escolar y el universitario, impulsando la formación de los técnicos deportivos y fomentando la cooperación internacional en el ámbito del deporte.

– La colaboración activa en la mejora de los resultados de los deportistas españoles en las competiciones internacionales de referencia y especialmente en los Juegos Olímpicos y Paralímpicos, fin que lleva aparejado el apoyo al deporte de alto nivel, la adopción de medidas tendentes a facilitar la transición hacia la élite de los jóvenes talentos así como la integración social y laboral de los deportistas de alto nivel y el fomento de la práctica deportiva federada, prestando atención al deporte inclusivo.

– La promoción de la igualdad en el deporte como herramienta para la inclusión social y cultural de todo tipo, promoviendo la igualdad en el deporte como herramienta para la integración social y cultural mediante dos líneas de actuación concretas: el apoyo a acciones que incrementen la participación femenina en todos los ámbitos del deporte, que faciliten la conciliación de la vida deportiva y familiar de las deportistas profesionales y visibilicen el deporte femenino, y las actuaciones tendentes a facilitar la práctica deportiva de las persones con discapacidad y a apoyar al deporte adaptado de alto nivel.

- La distribución y recaudación y premios de las apuestas deportivas del Estado”.

De l’AEPSD:

“– Definir y desarrollar las políticas estatales de protección de la salud en el deporte, a través del Plan de apoyo al deportista en el ámbito de la salud, prestando apoyo médico a los deportistas de alta competición, estableciendo un programa específico de lucha contra la publicidad engañosa de productos susceptibles de producir dopaje en la actividad deportiva y creando, junto con las CCAA, un sistema de información acerca de la salud y lucha contra el dopaje.

– Implementar la prevención del dopaje. Para este objetivo la AEPSAD tiene como herramientas la adopción de acciones disciplinarias contra el dopaje en la actividad deportiva, el reconocimiento de las resoluciones de las autoridades antidopaje de otros Estados o federaciones o entidades competentes o el desarrollo de programas educativos de concienciación e información sobre el dopaje dirigidos especialmente a los deportistas, a su entorno y a los interesados en el deporte en general.

– Implementar la lucha directa contra el dopaje, definiendo e implementando un Plan Anual Antidopaje de acuerdo con el Estándar Internacional de Tests e Investigaciones, definiendo trimestralmente a grupos de deportistas que son sometidos a un seguimiento más completo, formando a los agentes de control de dopaje de manera continua, analizando el Laboratorio Antidopaje de la AEPSAD las muestras de los planes anuales y del grupo de seguimiento o asesorando y colaborando con los Cuerpos y Fuerzas de Seguridad del Estado en las acciones de inteligencia para la detección de conductas constitutivas de delito.

– Cooperar en la protección de la salud y la lucha contra el dopaje con otras entidades y organizaciones nacionales e internacionales a través del fomento de la participación de representantes españoles en organismos deportivos internacionales, del diseño e impulso del Plan Bianual de Cooperación Iberoamericana de Lucha contra el Dopaje, del desarrollo de instrumentos de cooperación con federaciones internacionales que desarrollen funciones equivalentes para asumir competencias sancionadoras respecto de deportistas de nivel internacional y con entidades de carácter privado para la realización material de controles de dopaje y, en su caso, gestión de resultados analíticos o para la prevención, información y educación”.

De la Llei de pressupostos per a l’any 2018 es desprèn que s’aproven crèdits totals (capítols I a VIII) per un import global de 368.369.027,86 milers d’euros, la qual cosa suposa un augment de 13.257.148,65 milers d’euros més que l’any anterior (i, per tant, una major obligació de recaptació). En la distribució de crèdits per programes hi ha amb la classificació 336A el destinat a “”Fomento y apoyo de las entidades deportivas” per un import de 193.797,26 milers d’euros, la part més important del qual va a capítol IV (137.038,68 m€). El Ministeri d’Educació, Cultura i Esport que gestiona aquest programa específic disposa per a l’exercici d'un pressupost de despeses total de 3.982.493,75 milers d’euros.

El programa 336A de foment i suport a l’activitat esportiva pretén diferents objectius relacionats amb la missió del CSD. Hi ha d’estratègics (com la millora de la salut de la població) i altres d’específics desenvolupats mitjançant accions que van a afectar tant al CSD com a l’AEPSD (foment de l’esport, potenciar l’esport escolar i l’universitari, formació de tècnics, la cooperació internacional a l’àmbit esportiu, impuls de l’esport d’alt nivell, foment de l’activitat federada, promoció de la igualtat de gènere, desenvolupament de les polítiques de protecció de la salut a l’esport, la prevenció del dopatge, etc.).

Del total import del programa, 185.069,81 m€ corresponen al CSD i 8.727,45m€ a l’AEPSD la qual cosa representa un augment, en principi important, sobre el pressupost de l’any immediat anterior.

Quan al pressupost CSD, el capítol IV de transferències corrents és el més significatiu (136.470,81m€) i així s’han previst transferir a comunitats autònomes 9.125m€ (dels quals 2.000m€ són pel CAR Sant Cugat), a entitats locals 41.212,50m€ (dels quals 37.462,50m€, són pe diputacions provincials com a conseqüència de la distribució d’ingressos derivats d’apostes esportives i 13.153,36m€ són per execució de convenis relacionats amb instal·lacions esportives amb diferents entitats locals, moltes d’elles de Navarra), a empreses privades 75m€ i a institucions sense finalitat de lucre 86.058,31m€ (dels quals 54.680,51m€ van a associacions esportives espanyoles, federacions esportives espanyoles i COE i 30.375m€ a la Lliga Nacional de Futbol Professional com a conseqüència del compliment d’obligacions derivat de la legislació sobre el joc).

Quan al pressupost de l’AEPSD, les despeses de personal són la meitat de les que es preveuen generar (4.436,48m€). La partida per estudis i treballs tècnics també és significativa al pujar a 1.905,27m€.

Pel que fa al pressupost d’ingressos, el CSD preveu obtenir un total de 185.069,81 m€ (equilibrat) dels quals preveu obtenir mitjançant transferència corrent un total de 149.794,78m€, 23.319,77m€ de transferències de capital i 7.250m€ de romanent de tresoreria. L’AEPSD, al seu torn, espera obtenir 7.968,21m€ de transferències corrents, 424,57m€ per transferències de capital i 322,18m€ per prestació de serveis.

Finalment, indicar que: 1) a les disposicions addicionals de la Llei 6/2018, de 3 de juliol, de pressupostos de l’Estat per a l’any 2018, trobem accions de foment d’activitats esportives específiques que s’han de tenir en compte. Així a la DA 71a es considera activitat prioritària de mecenatge amb l’efecte que s’hi indica, entre d’altri, la portada a terme per la Fundación Deporte Joven en el marc del projecte “España compite: en la Empresa como en el Deporte”; en les DA 74a i 75a s’estableixen bonificacions fiscals per als campionats “Mundial Junior de Balonmano 2019” i “Mundial Balonmano Femenino 2021”; en les DA 80a, 81a, 83a, 89a i 90a es preveuen beneficis fiscals per al “Campeonato del Mundo de Triatlón Multideporte Pontevedra 2019”, per al programa “Bàdminton Worl Tour”, pel programa “Barcelona equestrian Challenge (tercera edició)”, pel programa “Deporte inclusivo” i al “Plan 2020 de Apoyo al deporte de base” i 2) a la disposició final 30a es fa una modificació de la llei de pressupostos de l’Estat per a l’any 2014 on es preveu que la societat estatal Loterias y Apuestas del Estado, SA pot subscriure i finançar acords per al foment d’activitats de caràcter esportiu amb altres entitats.


9 visualizaciones0 comentarios
bottom of page