top of page

Pla Nacional de promoció de l'Activitat Física

(font:GENCAT)

 

La Secretaria General de l’Esport de la Generalitat de Catalunya impulsa el Pla Nacional de Promoció de l'Activitat Física per incrementar la pràctica d’activitat física saludable de la societat catalana

 

El secretari general de l’Esport va presentar el 14 de desembre de 2012 el Pla Nacional de Promoció de l'Activitat Física (PNPAF), un programa que té per objectiu incrementar la pràctica d’activitat física saludable continuada i mantinguda de la societat catalana que combati el sedentarisme.

 

Les prioritats emmarcades en el PNPAF són: potenciar l’activitat física en la població sedentària per reduir-la amb accions a l’escola, el món laboral, el temps de lleure i la tercera edat. En segon lloc, s’aposta per la formació especifica per als professionals de l’esport en l’àmbit de promoció de salut a través de l’activitat física, i, finalment, desenvolupar l’activitat física com una eina promotora de salut en col·lectius especialment sensibles.

 

Uns objectius que pretenen “reduir l’impacte econòmic que representa per un país la despesa sanitària” i compaginar aquest estalvi amb una millora de la qualitat de vida de la població. “Amb persones més sanes, segons el secretari general, tindrem un país millor, i per això hem de convertir l’activitat física en un hàbit diari”.

 

El director del Consell Català de l’Esport ha detallat els objectius del Pla Nacional de Promoció de l'Activitat Física, que amb el lema ‘Catalunya en forma’ parteix de l’evidència científica dels efectes positius de l’activitat física per donar un nou enfocament a accions prèvies executades per la Generalitat amb la finalitat d’incrementar la pràctica d’activitat física saludable continuada i mantinguda de la societat catalana d’acord amb les directrius de les principals organitzacions internacionals.

 

La necessitat de ser actius

 

El Govern vol portar a terme aquest pla estratègic amb la implicació de les diferents administracions catalanes i el sector privat, que afavoreixi una major sensibilització social envers la necessitat de ser actiu per augmentar els indicadors d’hàbit d’activitat física en totes les franges d’edat de la població.

 

A banda, el PNPAF també vol aconseguir dades estadístiques específiques en relació a l’activitat física, potenciar la formació de professionals especialistes en activitat física per a la salut, aconseguir el reconeixement internacional, desenvolupar accions informatives i educatives, i promoure estratègies de cooperació per ser més eficients en la utilització dels recursos.

 

L’estratègia per donar compliment a aquest ambiciós projecte, que ha de coordinar i liderar la promoció de l’activitat física en l’àmbit públic i privat, inclou la consolidació d’aquesta promoció entre la població catalana, promoure i donar suport a les iniciatives que hi ha al territori, obrir aliances de col·laboració i patrocini, i divulgar la necessitat de ser actius físicament com un hàbit. Iniciatives que es volen portar a terme mitjançant accions pròpies del Govern i altres realitzades en col·laboració amb Ajuntaments, Diputacions, Consells Comarcals, institucions educatives, gremis, fundacions i empreses privades / públiques.

 

El precedent més immediat de projecte en aquest àmbit desenvolupat per la Generalitat és el Programa d'Activitat Física, Esport i Salut (PAFES), un programa pioner impulsat conjuntament pel Departament de Salut i la Secretaria General de l'Esport des del 2007 per lluitar contra el sedentarisme i que recepta l’activitat física i la pràctica esportiva a l’atenció primària per millorar la qualitat de vida dels pacients i prevenir l’aparició de determinades malalties.

bottom of page