top of page

Pla Estratègic d’Esport Escolar

(font GENCAT)

 

El punt de partida és la necessitat de redefinició dels programes d’esport escolar, “Jocs Esportius Escolars de Catalunya” i “Pla Català d’Esport a l’Escola”, que promou la Generalitat de Catalunya, conjuntament amb els consells esportius i els centres educatius. I la voluntat, tot i la minoració del pressupost que s’hi destinava anteriorment, d‟aprofitar els actius que ambdós programes han aconseguit els darrers anys, per vehicular el treball en xarxa al territori i els recursos disponibles, a través dels consells esportius. Per tant, el Pla pretén seguir potenciant l’esport que principalment es practica i s’organitza en els centres educatius i consells esportius, i que té com a premissa l’oferta d’una iniciació i pràctica fisicoesportiva amb un objectiu educatiu i de formació integral dels infants i adolescents entre 3 i 18 anys. L’esport escolar inclou totes aquelles activitats físiques i esportives que es porten a terme per infants i adolescents fora de l’àmbit de l’educació física curricular, ja sigui en el centre o fora d’aquest, amb una finalitat principalment educativa i organitzades per diferents estructures.

 

Reptes principals:

 

  1. -Garantir la pràctica de l’esport escolar, a tots els infants i adolescents de Catalunya, amb igualtat i sense cap discriminació per raó de gènere, aptitud, capacitat, procedència o situació socioeconòmica.

  2. -Millorar l’oferta d’activitats d’esport escolar fora de l’horari lectiu, perquè sigui coherent amb els seus valors intrínsecs i amb la promoció de la salut i atengui la demanda de tots els infants i adolescents, de forma territorialitzada, proposant els requeriments bàsics per garantir-ne la qualitat.

  3. -Establir un gran pacte nacional per l’esport escolar de Catalunya per tal de garantir la seva viabilitat i definir el marc de col·laboració i compromís entre la Generalitat de Catalunya, les administracions locals i els consells esportius.

  4. -Visualitzar i posar en valor el model que promou l’esport escolar compartint-lo de forma interactiva entre tots els seus agents (esportistes, tècnics, docents, directius i famílies), entre totes les entitats promotores (centres educatius, associacions, entitats i clubs, consells esportius, federacions, corporacions locals i Generalitat), i difonent-lo als mitjans de comunicació i a través de les noves tecnologies, per tal de fer-lo present de forma continuada en l’imaginari col•lectiu de la nostra societat.

 

Línies estratègiques

 

Oferta d’activitats esportives escolars

 

-Facilitar que tots els infants i adolescents de Catalunya puguin fer una activitat fisicoesportiva extraescolar saludable i formativa.

 

1.1. Aprofitar l’horari intensiu dels centres de secundària per potenciar la oferta d‟activitats esportives extraescolars de tardes (en el propi centre, en altres centres o en instal·lacions esportives municipals).

1.2. Promoure la tarda esportiva setmanal de forma generalitzada en el cicle mitjà i superior de primària, organitzant trobades o jocs esportius intraescolars o interescolars, de districte, de municipi o de comarca.

1.3. Fomentar les trobades esportives, agrupant jornades, aprofitant un mateix desplaçament per jugar diferents partits, fent més sostenible l’esport escolar.

1.4. Potenciar el treball en xarxa entre escoles i instituts que faciliti la continuïtat i coherència de les activitats de primària a secundària, i entre els diferents centres d’una mateixa etapa educativa.

1.5. Promoure un sistema de beques per a l’alumnat més necessitat o amb risc d’exclusió, a partir d’una proposta treballada entre els centres educatius, educadors socials, i altres agents públics o privats, garantint l’accessibilitat a l’esport escolar per a tots els infants i adolescents.

1.6. Aconseguir una oferta d’activitats adaptada i organitzada que faciliti la sensibilització de la població envers l’esport per als discapacitats, la seva inclusió en grups normalitzats, i la creació de grups específics d’activitats fisicoesportives. En aquesta xarxa els Equips d’Assessorament i Orientació Psicopedagògic (EAP) haurien de jugar un paper fonamental.

1.7. Potenciar una oferta d’activitats fisicoesportives adaptades a les demandes, interessos i capacitats de les noies.

1.8. En aquelles zones on no hi hagi suficient població potenciar la pràctica de l’esport individual.

1.9. Promoure la creació d’una oferta jove i atractiva com a opció d’oci saludable per als adolescents, en el seu temps de lleure.

 

-Fomentar una tipologia d’activitat fisicoesportiva de qualitat per a infants i adolescents que potenciï un treball coherent amb els valors de l’esport escolar, promovent activitats participatives, formatives i saludables, i adequades a l’edat, les inquietuds i motivacions dels practicants, i a les necessitats socioeconòmiques i educatives especials.

 

2.1. Revisar el tipus i els principals objectius de l’activitat física extraescolar establerts per la normativa actual (Resolució que dona publicitat a les directrius per al desenvolupament de l’esport escolar fora de l’horari lectiu....).

2.2. Elaborar un document que reculli els objectius, els continguts i la metodologia de l’oferta d’activitats de cadascuna de les entitats que promouen activitats d’esport escolar (com per exemple un projecte esportiu d’entitat), i en el qual s’hi posin de relleu els principis, els valors, i el foment de la salut.

En el cas dels centres educatius, cal que aquest projecte esportiu formi part del projecte educatiu del centre.

2.3. Concretar els requisits mínims que garanteixin la qualitat de l’esport escolar i li donin prestigi.

2.4. Definir les característiques i els criteris dels tipus d’activitats fisicoesportives més adients en funció de l’edat o de l’etapa acadèmica (primària/secundària), tot establint-ne un lligam coherent amb el projecte esportiu del centre o de l’entitat.

2.5. Proposar una oferta d’activitats poliesportives, tant a nivell intern dels centres o entitats, com a nivell extern, diferenciada de l’esport federat, que remarqui els continguts i valors de cada tipus d’activitats: esports individuals (esforç, treball, sacrifici), esports d’equip (col·laboració, oposició, treball en equip), activitats físiques amb suport musical (ritme, coneixement del cos), i altres específiques de cada territori o de les estacions de l’any. Aprofitant la diversitat i l’especificitat del territori, s’haurien d’escollir els esports o les activitats tenint en compte la tradició, les instal·lacions existents, i l’edat (paquet bàsic d’activitats més estructurades a primària, i activitats més innovadores i poc reglades a secundària).

2.6. Adaptar els reglaments de les activitats i modificar els sistemes de competició esportiva escolar, donant importància als aspectes que volem fomentar de l’esport escolar. Potenciar la participació per damunt d’una competició entesa com l’assoliment d’un resultat quantitatiu i tenint en compte a l‟hora de comptabilitzar el resultat els valors que volem destacar, (companyonia, respecte, fair play, etc).

2.7. Promoure, mitjançant l’esport, espais d’inclusió basats en el respecte a la diferència, la igualtat d’oportunitats i la necessitat de compartir uns valors comuns que facilitin la convivència i la integració.

2.8. Fomentar l’ús de la llengua catalana en les activitats esportives com un element de cohesió

2.9. Promoure activitats intercentres amb l’objectiu de millorar la interrelació dels alumnes i afavorir espais convivencials.

2.10. Garantir les programacions de les activitats, per part dels professionals esportius i el tècnics executors de les activitats.

 

Models de gestió

 

-Aprofitar les estructures associatives existents en els centres educatius (AEE i AMPA) i en les entitats esportives, per tal d’organitzar i gestionar l’oferta d’activitats esportives extraescolars, des de la responsabilitat compartida amb els centres educatius.

 

3.1 Estudiar la necessitat de modificar les estructures associatives existents per tal d’aconseguir més estabilitat entre els agents que formen aquestes associacions, donat protagonisme als adolescents.

3.2 Elaborar un protocol d’actuacions que orienti cap a l’assoliment d’un model de gestió de qualitat d’aquestes entitats, establint els mecanismes per la seva difusió.

3.3 En els centres que pertanyen a un Pla educatiu d’entorn, alinear els objectius del projecte esportiu de centre amb els del PEE.

 

-Potenciar els consells esportius com les principals entitats promotores de l’activitat esportiva d’àmbit escolar a Catalunya, integrats per tots els agents que intervenen en l’esport escolar (centres o associacions esportives escolars, clubs, federacions esportives, ajuntaments i consells comarcals), atenent al que estableix la Llei de l’Esport.

 

4.1 Definir i consensuar els factors claus d’èxit en la gestió de l’esport escolar per part dels consells esportius, per tal d’aplicar-los en funció de les especificitats del territori.

4.2 Millorar la coordinació entre els agents que conformen l’estructura dels consells esportius.

4.3 Facilitar l’ampliació de competències en els estatuts dels consells esportius, fomentant el creixement i l’obtenció de recursos per destinar al seu objectiu principal.

4.4 Crear un grup de treball, en el cas de zones on hi hagi un Pla educatiu d’entorn o qualsevol altre programa de la Generalitat que tingui relació amb l’esport escolar, amb la participació del consell esportiu corresponent i d’altres agents esportius si s’escau, que valori i diagnostiqui les necessitats, i proposi objectius i actuacions, i faciliti el treball en xarxa.

Dissenyar un pla esportiu d’àmbit comunitari que respongui a les necessitats del territori, faciliti l’optimització dels recursos i la continuïtat i coherència entre les diferents actuacions.

 

-Millorar la col·laboració entre la SGE i els diferents departaments de la Generalitat de Catalunya i els agents promotors de l’esport escolar.

 

5.1 Definir els programes d’esport escolar promoguts per la Secretaria General de l’Esport i els requisits per portar-los a terme.

5.2 Establir el mecanisme de seguiment dels programes d’esport escolar.

Establir un comitè de coordinació territorial de l’esport escolar, per vetllar per la implementació dels objectius de l’esport escolar.

5.3 Concretar els indicadors per a la valoració del desenvolupament dels programes d’esport escolar.

5.4 Establir un segell de qualitat dels programes d’esport escolar i dels agents promotors que els desenvolupen. Que sigui visible de cara als usuaris i suposi beneficis pels agents promotors.

 

Sinergies de l’esport escolar

 

-Millorar sinergies entre l’esport escolar i l’esport federat.

 

6.1 Promoure la col·laboració entre les federacions i els consells esportius.

Preparar una guia de col·laboració entre les federacions i els consells esportius.

6.2 Facilitar passarel·les entre l’esport escolar i l’esport federat, afavorint els canals de relació, en els dos sentits i en diferents edats i etapes.

6.3 Unificar competicions escolars amb competicions federades, i/o fer coincidir les competicions en el calendari, mantenint sempre la coherència amb la filosofia i criteris del model d’esport escolar.

 

-Facilitar la continuïtat de la pràctica esportiva en les transicions de les diferents etapes educatives.

 

7.1 Facilitar la continuïtat de la pràctica esportiva en la transició de l’etapa d’ensenyament primari a la d’ensenyament secundari.

Facilitar la comunicació i el traspàs d’informació sobre les activitats fisicoesportives extraescolars entre els centres de primària i els de secundària lligats a aquests.

Cuidar el moment de canvi per reforçar la vinculació dels que estan practicant algun esport per evitar-ne l’abandonament.

Aprofitar el moment de canvi per oferir noves pràctiques fisicoesportives que animin ha incorporar-se a aquells que no n’estan fent ho han deixat l’anterior pràctica lligada al centre de primària.

7.2 Facilitar la continuïtat de la pràctica esportiva en la transició de l’etapa d’ensenyament secundari a la universitat.

7.3 Facilitar la continuïtat de la pràctica esportiva en la transició de l’ensenyament al món laboral o comunitari.

Acompanyar els alumnes que finalitzen la seva escolarització a descobrir noves opcions de pràctica fisicoesportiva vinculades a l’entorn comunitari.

 

Recursos econòmics

 

-Promoure la diversificació d’ingressos i definir els criteris d’aportació dels recursos econòmics per part de les administracions públiques destinats al finançament dels programes d’esport escolar .

 

8.1 Generar d’altres d’activitats i obtenir d’altres recursos, més enllà de l’esport escolar (esport de lleure, esport per a tothom, gestió instal·lacions, formació), per tal que aquest recursos serveixin per millorar l’objecte principal dels consells, l’esport escolar. 8.2 Estudiar un format de patrocini de caràcter local i petita dimensió (micromecenatge), en part amb patrocini en espècies, gestionat amb el suport de la SGE, de forma que en conjunt s’aconsegueixi un finançament significatiu.

8.3 Impulsar i orientar col·laboracions empresarials amb els promotors de l’esport escolar per aconseguir-los patrocinis, duna o vàries empreses de diferents sectors econòmics creant sinergies entre elles, similar al model ADO.

8.4 Establir un bústia de suggeriments i experiències creuades entre tots els responsables dels consells esportius, per tal d’aportar i compartir les experiències de tots.

 

-Determinar el cost mitjà de les activitats esportives escolars, en funció de les diferents tipologies i característiques organitzatives.

 

9.1 Calcular les despeses de les diferents tipologies d’activitats, detallant els costos dels principals conceptes (personal tècnic, material, instal·lació, desplaçament, assegurances) i els ingressos.

Fer un arbre sinòptic del finançament de les activitats.

9.2 Calcular les despeses estructurals de les diferents tipologies d’entitats promotores de l’esport escolar.

Fer un arbre sinòptic del finançament de les estructures promotores.

9.3 Buscar sinergies entre les entitats promotores de l’esport escolar, per abaratir el cost de l’activitat, sumant les aportacions de cadascuna de les parts implicades (administracions, famílies, entitats, etc).

9.4 Definir el rol de cada administració pública, amb el compromís de suport a l’esport escolar.

 

Recursos materials

 

-Promoure la utilització de les instal·lacions esportives dels centres educatius fora de l’horari lectiu, garantint la gestió i la responsabilitat de l’obertura de la instal·lació a través de les AEE, AMPES, dels consells esportius o altres entitats esportives.

 

10.1 Treballar amb les dades de les fitxes de les instal·lacions esportives dels centres educatius per detectar les mancances i poder adequar les instal·lacions.

10.2 Demanar a la direcció del centre educatiu (o a l’ajuntament, amb la conformitat de la direcció del centre) el permís d’utilització de les seves instal·lacions per a les activitats esportives fora de l’horari lectiu, signant els convenis pertinents amb les entitats que s’han de fer responsables d’aquestes activitats. Garantir les assegurances i la responsabilitat.

10.3 Incloure les activitats esportives en la programació anual de centre, portant-les a l’aprovació del consell escolar i fent coneixedors de les activitats al claustre de professors.

10.4 Establir uns requisits que garanteixin la gestió i responsabilitat d’una instal·lació esportiva per l’esport escolar.

Establir una guia orientativa sobre les opcions de cobertura de RC de l’entitat organitzadora d’activitats fisicoesportives.

Establir una guia orientativa per a l’elaboració d’un pla d’autoprotecció per a activitats d’esport escolar.

 

-Potenciar el servei de préstec de material esportiu i didàctic a les entitats promotores d’esport escolar.

 

11.1 Difondre la relació dels organismes que disposen de serveis de préstec de material (diputacions, ajuntaments, consells esportius,...).

11.2 Desenvolupar els mecanismes de préstec a les entitats i les formes i condicions de cessió d’aquest material.

11.3 Impulsar la dotació i reposició dels serveis de préstec existents i la creació de nous serveis en aquells territoris on no arribi la prestació dels existents.

 

Recursos humans

 

-Impulsar la qualificació del personal relacionat amb l’àmbit de l’esport escolar.

 

12.1 Estudiar i proposar una modificació de la Llei de les professions, amb la possibilitat d’oferir unes figures més adequades a les necessitats de l’esport escolar.

12.2 Vetllar per la difusió i l’acompliment de Llei 3/2008, del 23 d’abril, de l’exercici de les professions de l’esport i del desplegament del decret 68/2009, de 28 d’abril, de la creació del Registre Oficial de Professionals de l’Esport de Catalunya, en l’àmbit del personal tècnic de l’esport escolar .

12.3 Informar a les entitats promotores d’esport escolar de la normativa vigent sobre, les assegurances, els contractes laborals i la regularització del personal tècnic.

12.4 Aprofitar l’experiència de les entitats que tenen el personal contractat i regularitzat i que ofereixen serveis a d’altres entitats que no tenen aquesta capacitat de gestió.

12.5 Estudiar la possibilitat de crear un règim especial per al món de l’esport instant a les administracions competents a la seva regulació.

12.6 Organitzar una formació continuada del personal de l’àmbit de l’esport escolar a través de l’ECE o del Departament d’Ensenyament, amb la col·laboració dels consells esportius.

12.7 Fomentar la formació especifica dels tècnics d’esport escolar en temes de promoció de la salut, prevenció de conductes de risc i també en temes educatius i de valors.

 

-Impulsar el reconeixement i l’estructuració del voluntariat esportiu.

 

13.1 Crear un registre de persones titulades i/o capacitades que s’ofereixin per prestar serveis com a voluntaris en l’àmbit de l’esport escolar.

13.2 Utilitzar els convenis de pràctiques, tant dels cicles formatius de règim general, com dels cicles formatius de règim especial, com de les universitats amb estudis relacionats amb l’esport.

13.3 Formar el voluntariat a través de l’ECE amb la col·laboració dels consells esportius i d’altres entitats vinculades a l’esport escolar.

13.4 Clarificar a les entitats la figura del voluntariat, com a persones amb diferents nivells de qualificació que presten serveis sense contraprestació econòmica.

 

-Potenciar les figures claus del desenvolupament de l’esport escolar.

 

14.1 Ajudar fer visible el referent tècnic i de gestió dels consells esportius.

14.2 Potenciar la figura del coordinador de les activitats esportives extraescolars en les entitats que promouen l’esport escolar. En el cas del centres educatius, preferentment a través d’un mestre o professor d’EF del propi centre, com a peça clau en el procés de coordinació i organització d’AF i esport extraescolar.

Establir algun tipus de complement o reconeixement administratiu (laboral, econòmic o formatiu) del coordinador del centre educatiu, que posi en valor la seva funció i mantingui la motivació per desenvolupar aquesta tasca.

14.3 Potenciar la figura de l’alumne dinamitzador per enllaçar amb les necessitats i voluntat real de l’alumnat, i poder ajudar a generar activitats, de forma coordinada amb la resta d’agents i promotors (coordinadors, tècnics, consells esportius, AMPA, AEE, etc.), especialment a secundària.

14.4 Potenciar el canvi d’imatge de la figura de l’àrbitre o jutge en l’esport escolar, i dotar-lo d’altres competències, estudiant l’opció d’una nova denominació que realci la funció educativa.

14.5 Motivar i formar adequadament a tots els agents que intervenen en l‟esport escolar: professorat, coordinadors, monitors, tècnics, àrbitres, dinamitzadors, famílies i participants.

14.6 Estudiar una proposta que orienti sobre els estàndards mínim d’estructura dels diferents agents promotors, que contempli aquestes figures clau i permeti donar un servei de qualitat en esport escolar, garantint la confiança des dels agents supracomarcals envers aquestes entitats.

 

Mitjans de comunicació i noves tecnologies

 

-Afavorir i posar en valor la presència de l’esport escolar en els mitjans de comunicació i les xarxes socials.

 

15.1 Divulgar les noticies de tots els agents promotors de l’esport escolar. Elaborar un conjunt de relats i històries humanes vinculades a l’esport escolar, que van més enllà de les activitats, fomentant les característiques que volem destacar d’aquest model esportiu.

15.2 Fer difusió i canalitzar la informació que generen els JEEC, mitjançant els ja existents concursos culturals esportius, buscant relacions entre la pràctica esportiva i altres àrees del currículum dels centres educatius (llengua catalana, llengua castellana, matemàtiques, coneixement del medi...)

15.3 Facilitar als mitjans de comunicació la detecció de les noticies, per tal que els periodistes puguin relatar les histories amb un clar accent sobre els valors de l’esport.

15.4 Preparar un pla de comunicació, tenint clar el que volem comunicar i com ho volem fer. Adequant les noticies al ritme d’edició dels mitjans de comunicació i aprofitant les estructures d’aquells agents que ja el tenen funcionant.

Preparació d’un guió per facilitar la redacció de les noticies als mitjans de comunicació.

15.5 Estudiar la possibilitat de col·laborar amb les estructures de comunicació existents en el món de l’esport per a la difusió de l’esport escolar, o de crear una estructura de comunicació pròpia de l’esport escolar.

15.6 Intensificar la col·laboració amb la premsa local o comarcal, per tal de poder editar suplements, programes i televisió dedicats a l’esport escolar.

15.7 Millorar el tractament de les notícies, utilitzant un llenguatge adequat, incidint en el marcat accent educatiu de l’esport escolar. Elaborar un manual d’estil per la millora del tractament de les noticies d’esport escolar.

15.8 Utilitzar les noves tecnologies per donar informació sobre les activitats, facilitant els tràmits d’inscripció, seguiment i participació en les activitats.

15.9 Crear una xarxa de comunicació entre els agents promotors de l’esport escolar.

15.10 Potenciar l’establiment de convenis de pràctiques, entre les facultats de la informació i les entitats promotores d’esport escolar, per tal d’aprofitar els treballs digitals i reportatges audiovisuals que es puguin realitzar de l’esport escolar.

15.11 Fer campanyes de difusió de l’esport escolar, aprofitant esportistes d’alt nivell que puguin servir de model de transmissió dels valors de l’esport.

15.12 Fer campanyes de promoció de l’esport escolar lligat a l’educació de valors a través de l’esport, al foment dels hàbits saludables i a la prevenció de la salut mitjançant l’esport .

bottom of page