top of page

Llei francesa 261/2007, d’1 de març, de preservació de l’ètica a l’esport, de reforçament de la regu


Molt sovint una consulta de dret comparat resulta molt útil per refrescar idees o per contrastar diferents formes de fer i resoldre qüestions comunes en el temps. En matèria d’esport, les institucions franceses competents han aprovat una nova i important llei, amb modificació de l’anomenat Codi de l’esport, que pel seu interès comento breument en allò que considero significatiu.

-En primer lloc, amb el canvi legal es vol preservar l’ètica a l’esport cosa que fa, entre altres mesures:

a) imposant a les federacions delegatàries (que assumeixen funcions públiques per delegació) que abans de 31 de desembre de 2017 tinguin aprovada una carta ètica i de deontologia i la creació d’un comitè específic dotat de poder d’apreciació independent que vetllar per l’aplicació de la carta i pel respecte de les regles d’ètica, deontologia, prevenció i tractament de conflictes d’interès.

b) amb una extensió de les obligacions de transparència pública (patrimoni i interessos) als presidents de les federacions, de les lligues professionals i del comitès olímpic i paralímpic.

c) reforçant la lluita contra la manipulació de les competicions esportives amb una regulació més estricta, entre altres, de les apostes esportives en línia amb la necessitat d’autorització, la publicació d’una llista de competicions o manifestacions esportives sobre les quals s’autoritzen apostes i que tindrà en compte els riscos de manipulació que presenten, la fixació per cadascun dels esports i per l’Autoritat del joc del tipus de resultats que poden suportar les apostes i també les diferents fases dels jocs en línia amb possibilitat de prohibir-les en cas de greus indicis de manipulació de la competició o manifestació esportiva. S’acorda també que federacions i lligues professionals aprovin regles sobre els actors esportius en ampliació de les previsions reglamentàries que es puguin adoptar, i

d) treballant sobre la creació d’un delicte de frau mecànic i tecnològic dintre de l’esport en ampliació de les competències de lluita contra el dopatge de l’òrgan competent.

-En segon lloc, es vol controlar millor el flux financer de l’esport professional i l’activitat dels agents esportius, amb les següents mesures:

a) les federacions que tenen lligues professionals han de crear un òrgan amb poder d’apreciació independent amb capacitat per assegurar el control administratiu, jurídic i financer de les associacions i les societats esportives membres, assegurar el control financer de l’activitat dels agents esportius i assegurar el control i l’avaluació del projectes de compra, cessió i canvi d’accionistes de les societats esportives. Alhora es preveu el funcionament i les obligacions de remissió d’informació i documentació pels afectats i per tercers relacionats.

b) el reconeixement, amb límits i obligacions, de la presentació de convenis de part interessada en la conclusió d’un contracte, subscrits per agents esportius procedents i autoritzats per a l’exercici de l’activitat en un dels Estats membres de la UE.

-En tercer lloc, es cerca una millora de la competitivitat dels clubs professionals i la professionalització dels seus actors. En aquest sentit, destaquem que:

a) s’implanta el número d’afiliació d’una associació a la federació disposant l’entitat del dret d’ús per a la realització de les activitats confiades.

b) es ressalta el principi de solidaritat entre les activitats professionals i les amateurs

c) es promou l’aplicació de beneficis en el regim de finançament dels centres formatius d’associacions o societats esportives.

d) s’admet la formalització de contractes d’explotació comercial de la imatge, el nom o la veu entre associacions i societats esportives i esportistes o entrenadors professionals sense que el vincle generat sigui el característic del contracte de treball i els guanys procedents d’aquest tipus de contracte no tenen la configuració de salari ni cap altre contrapartida amb ocasió del treball.

-En quart lloc, es promou el desenvolupament i l’accés als medis de l’esport femení. A l’efecte es crea la Conferència permanent de l’esport femení, com una instància consultiva que ha de permetre conèixer millor les pràctiques esportives femenines, acompanyar als actors en l’estructuració i professionalització de l’esport femení i afavorir la seva “mediatització”.

-Un darrer bloc està constituït per disposicions diverses entre les quals destaquen:

a) el reconèixer a les federacions esportives i als organitzadors de manifestacions esportives la titularitat de drets d’explotació sobre continguts audiovisuals i la possibilitat de concloure acords relatius a les mesures de bones practiques a posar en pràctica per lluitar contra la promoció, l'accés i la posada a disposició del públic en línia, sens dret ni autorització, aquells continguts.

b) la fixació reglamentària de l’import mínim de les garanties a subscriure per les federacions en cas d’accidents amb motiu de pràctiques esportives d’alt nivell.

Per una millor comprensió de la llei us remeto a l’article de Tatiana Vassine (RMS advocats) al seu article “Décryptage de la loi sur l’éthique et le sport professionnel" al web http://www.avocat-sport.fr/fr/presentation/departement-droit-du-sport-1/


Kommentare

Mit 0 von 5 Sternen bewertet.
Noch keine Ratings

Rating hinzufügen

© 2023 by Journalist. Proudly made by Wix.com

bottom of page