Participació d'estrangers en campionats nacionals
- Ferran Pérez
- Nov 16, 2022
- 3 min de lectura

STS 964/2017, de 30 de maig, en matèria de participació d’esportistes estrangers en campionats nacionals de Taekwondo
Objecte: recurs de cassació contra sentència de 10 de juliol de 2015 del TSJ Madrid que va desestimar un recurs contenciós administratiu interposat contra la resolució de 30 d’abril de 2013 del Consejo Superior de Deportes de inadmissió d’un recurs d’alçada, a la seva vegada, interposat contra resolució de 18 de febrer de 2013 de la Federació Espanyola de Taekwondo sobre participació d’esportistes estrangers en campionats nacionals.
Es pretén una estimació del recurs amb anul·lació de la resolució de la FET per resultar contaria al Dret de la UE a l’impedir al recurrent participar en el campionat d’Espanya en raó de la seva nacionalitat. Es demana també sigui plantejada una qüestió prejudicial d’interpretació davant el TJUE.
Fets: La inadmissió de l’alçada pel CSD resta recollida a la sentència del TSJ de Madrid recorreguda i es va fonamentar en el fet que la recurrent havia interposat dos recursos administratius, així: “en la fecha en que se dictó dicha resolución de inadmisión se encontraban pendientes ante la jurisdicción contenciosa dos recursos, uno ordinario y otro especial, interpuestos por el mismo recurrente, con la misma resolución y con idéntica causa de pedir, por lo que resultaba correcta la decisión de la Administración que, ante la voluntaria y libre elección del recurrente, entendió no era admissible un recurso en via administrativa cuando contra el mismo acto se encontraban pendientes dos recursos ante la Jurisdicción Contencioso-Administrativa. El hecho de que muy posteriormente el recurrente desistiera de los recursos interpuestos ante esta Jurisdicción, no es óbice para que la causa de inadmisión del recurso de alzada se encontrase correctamente apreciada en el momento en que lo fue”.
Decisió: Estimar el recurs de cassació.
Motivació: Tres són els motius sobre els que se sustenta el recurs de cassació:
“El primero, denuncia la lesión de los artículos 107 de la Ley 30/1992 , 410 y 421 de la LEC , y disposición final primera de la LJCA .
El segundo, alega la vulneración de los artículos 18, 45 y 49 del Tratado de Funcionamiento de la UE y del artículo 21 de la Carta de Derechos Fundamentales de la Unión Europea.
El tercero, en fin, aduce la lesión de la disposición adicional segunda de la Ley 19/2007, de 11 de julio , contra la violencia, el racismo, la xenofobia y la intolerancia en el deporte”.
El primer motiu s’estima perquè, a més de no constar acreditada la identitat d’objecte: “El artículo 107 de la Ley 30/1992 no establece ninguna causa de inadmisión que impida resolver un recurso administrativo, cuando un acto administrativo anterior, asimilado al posteriormente dictado, haya sido impugnado ante la jurisdicción contencioso administrativa. El principio de precaución podría dar lugar a la adopción de otras medidas, como la suspensión, pero no a la inadmisión del recurso administrativo”. L’estimació d’aquest motiu permet al TS entrar en el fons de l’assumpte cosa que fa seguint la seva sentència de 29 de setembre de 2016 (Rec. 272/2015) mitjançant la qual es va ratificar l’estimació de les pretensions de l’esportista.
En aquella sentència que ara es reitera es va declarar manca d’incongruència i que: “la sentencia cita la jurisprudencia y lo que cita basta para enjuiciar la legalidad de la medida instada y a partir de esa premisa el pleito se reconduce a una cuestión de hecho y la ratio decidendi se basa en la valoración de la prueba de cuál es la práctica habitual en formación de selecciones”, i en aquest context es va assenyalar que: “se ha probado que es práctica habitual para la formación de selecciones que no es criterio determinante ser ganador en un campeonato nacional”.
Comentari: El TS ratifica el criteri formulat en sentència de 29 de setembre de 2016 en una matèria necessitada de major precisió o regulació.
Comments