Manca de justificació de pagament a tercers per obtenir un resultat esportiu favorable
- Ferran Pérez
- Feb 16, 2024
- 6 min de lectura

Sentència 454/2019, de 9 de desembre, del Jutjat Penal 7 de Valencia, en matèria de corrupció esportiva i falsificació documental. Extracció de diners del Real Zaragoza, SAD per un destí no acreditat.
TOP SENTENCE
Objecte: Procediment abreujat per corrupció esportiva (article 286 bis 4 del Codi Penal) i falsedat documental procedent del Jutjat d’instrucció 8 de Valencia amb múltiples acusats persones físiques i jurídiques, entre aquestes el Real Zaragoza SAD. Inici d’actuacions mitjançant querella del Ministeri Fiscal (MF). Actuen, entre altres, com acusadors particulars la Lliga Nacional de Futbol Professional (LNFP) i el RCD de la Coruña, SAD.
Fets: Levante Unión Deportiva, SAD i Real Zaragoza, SAD van participar la temporada 2010-2011 en el campionat nacional de la lliga de la primera divisió del futbol professional. Els clubs i societats esportives que participen en aquesta competició tenen: “un gran interés deportivo y económico en no descender de categoría”.
Aquella temporada, el R Zaragoza tenia molt d’interès en no perdre el darrer partit perquè podia baixar de categoria esportiva (a la segona divisió de la competició nacional) i, en canvi, el Levante ja havia assegurat la permanència i tenia un partit amb el Zaragoza que li era intranscendent.
Amb la finalitat de mantenir la permanència, el president del club R. Zaragoza ordena al seu director financer que fes amb càrrec al club diferents transferències econòmiques a tècnics esportius i jugadors de l’equip. El conjunt del diner transferit provenia de una societat filial. Amb posterioritat. els tècnics i jugadors que van percebre aquells imports van extreure els diners; el club per la seva banda va extreure altres quantitats del compte de la societat filial. Agrupats tots aquests imports es van fer tres pagaments en concepte de “primes a jugadors partits” que van sortir a un destí indeterminat.
El partit de futbol entre els dos equips el va guanyar el R. Zaragoza que així va evitar el descens de categoria. No obstant això, atesa la situació econòmica de la societat, va presentar sol·licitud de concurs de creditors que li va ser reconeguda a l’any 2011. Davant dels creditors i l’administració concursal es van justificar “a sabiendas de su irrealidad” aquelles sortides de diners com: “si se tratara del pago a los jugadores del Zaragoza de una prima especial por permanencia en la Primera División y se confeccionaron nóminas y otros documentos que las justificaran”.
Decisió: Condemna per falsedat documental amb absolució dels càrrecs de corrupció esportiva
Motivació: Amb les proves es declaren provats els fets sostinguts per les acusacions, entre elles que: “nueve jugadores del Real Zaragoza, su entrenador y su director deportivo, recibieron transferencias bancarias en sus cuentas, procedentes de una cuenta del club, por un importe total de 965.000€ y que dichas cantidades fueron luego extraídas en efectivo por sus perceptores”. En canvi, no es considera acreditat que: “dichas cantidades fueran transferidas en concepto de abono adelantado de una prima especialísima satisfecha a sus perceptores con el objetivo de conseguir la permanencia de categoría, en razón de su especial peso o influencia dentro de la plantilla”, i, per tant: “descartada la explicación del abono de una prima especialísima por importe de 965.000 euros, tales transferencias habrían tenido por objeto sacar ese dinero de las arcas del club por un motivo opaco e inconfesable, habiendo colaborado sus perceptores a ello, consciente y voluntariamente”.
No resta clara la participació conscient del capità de l’equip en les actuacions, com tampoc ho és si va resultar enganyat o no, però si que es va considerar provat que: “durante el periodo comprendido entre los días 14 y 21 de mayo de 2.011, sumando los 965.000 euros transferidos a las cuentas de algunos jugadores, el entrenador y el director deportivo del club y los 765.000 euros extraídos en efectivo de las cuentas del Real Zaragoza, salieron de los fondos de dicha entidad deportiva un total de 1.730.000€ con el supuesto fin de abonar unas primas especiales por permanencia a los jugadores, entrenador y director deportivo del Zaragoza, que no consta que se les abonase realmente”.
Es va elaborar un seguit de documentació per vestir l’operació, entre aquesta un rebut col·lectiu subscrit pel capità i unes nòmines acreditatives de pagaments a jugadors. Aquest documents es consideren falsos per haver estat creats: “con el solo propósito de ocultar o disimular el verdadero destino de las cantidades dinerarias distraídas de la caja del Real Zaragoza y son falsos porque recogen un acto, como es el supuesto pago de unas supuestas primas especiales por la permanencia a los jugadores de la plantilla, que es enteramente mendaz, habiéndose elaborado deliberadamente para tratar de acreditar en el tráfico jurídico un acto inexistente”.
Sobre la possibilitat d’un destí dels diners a jugadors del club Levante per tal de no guanyar el partit i afavorir la permanència del R. Zaragoza, el Jutjat parla dels testimonis de referència i de la necessitat de corroboració de les seves afirmacions per la: “limitada eficacia demostrativa respecto al hecho delictivo”, i quan a un eventual arranjament del partit, s’indica que els testimonis fan manifestacions sustentades en rumors i comentaris que el visionat del vídeo del partit que no empara: “de acuerdo con los principios de la experiencia con un posible tongo”.
Tot i que hi ha un informe de la LNFP sobre el baix rendiment dels jugadors en relació amb partits anteriors, el jutjat diu que: “hay que partir del escaso valor probatorio que suele darse a los informes estadísticos, pues, tal y como ha alertado la doctrina procesal, la probabilidad estadística, basada en datos matemáticos y frecuencias cuantitativas, pese a su aparente objetividad, no nos llevaría a la verdad, siquiera <<relativa>> o <<procesal>> de los hechos” i que el menor nivell de rendiment dels jugadors del Levante pot ser, entre d’altri, conseqüència d’haver assolit ja els objectius de la temporada. En aquesta situació el criteri de l’àrbitre del partit esdevé rellevant i a l’interrogatori que se li va efectuar va manifestar que: “no advirtió ninguna conducta extraña o sospechosa en los jugadores de uno u otro equipo, ni que los jugadores del Levante fueran pasivos o que se dejaran ganar”.
El Ministeri Fiscal i l’Agència Estatal Tributària criden l’atenció sobre els canvis en el moviment de comptes bancaris de jugadors del Levante, els quals van ser interrogats a l’efecte. Al efecte, el Jutjat, diu que: “se deberá concluir que los informes y dictámenes de los técnicos de la Agencia Tributaria constituyen un indicio incriminatorio válido del posible amaño del partido, ya que revelan cambios del patrón de gasto y consumo de la mayor parte de los jugadores del Levante acusados en esta causa para los que se habrían ofrecido, en muchos casos, explicaciones insuficientes o no justificadas y que en cualquier caso, valoradas de forma integral, revelan cambios de comportamiento generalizados y análogos que resultan compatibles con la recepción de dinero en efectivo en fechas próximas a la disputa del partido contra el Zaragoza, que es la tesis que mantienen las acusaciones. Pero, aun constituyendo un indicio global válido para sostener la acusación, en términos de posibilidad, no resulta, en cambio, suficiente para que podamos afirmar, sin ningún género de dudas, que constituye prueba bastante de la comisión del delito de fraude deportivo con el que se le relaciona y menos aún de la concreta participación de todos los acusados en el mismo” (manca d’indicis concloents o de singular potència acreditativa, factor cronològic, hipòtesis de l’acusació no predominats o, entre d’altres, la més significativa manca de prova de la participació directa i eficaç de tots els acusats en el suposat arranjament i l’aplicació del principi “in dubio pro reo”).
En canvi, si que aprecia un delicte de falsedat en document (article 395 CP) pel president i el director financer de la societat esportiva seguint sentències del Tribunal Suprem, entre elles una de 25 d’abril de 2013, on es va indicar que: “será falso el documento que exprese un relato o contenga un dato que sea incompatible con la verdad de los hechos constatados”. I, en el cas examinat, el president i el director financer van acordar: “que se contabilizaran mendazmente las disposiciones de efectivo efectuadas durante las semanas anteriores, mediante las que salieron de los fondos del club un millón setecientos treinta mil euros, como si se tratara del pago a los jugadores del Zaragoza de una prima especial por permanencia en la Primera División y que luego se confeccionaran nóminas y un recibí colectivo, firmado por el capitán del equipo, que las justificaran documentalmente, tanto externamente frente a la Agencia Tributaria, como internamente, dentro del concurso, frente a los administradores concursales y los acreedores”. Quan a la falsificació de nòmines, amb suport en la jurisprudència, el Jutjat diu que: “las nóminas falsificadas deben ser calificadas como documento privado y su falsificación constitutiva del delito previsto y penado en el artículo 395 en relación con el artículo 390.1. 1º y 2º del Código Penal”.
Comments