top of page

La ratificació de sancions imposades per organismes internacionals

  • Writer: Ferran Pérez
    Ferran Pérez
  • Apr 17, 2024
  • 4 min de lectura

SAN de 19 de juny de 2017 (Rec. 193/2016), sobre la necessitat de ratificar en via administrativa una sanció de suspensió per dopatge adoptada per un organisme internacional per a la seva exigibilitat en Espanya. En el cas, per a la privació de la condició d’esportista d’alt nivell.

MUST READ

 

Objecte: recurs contenciós administratiu contra resolució del President del Consejo Superior de Deportes (CSD) mitjançant la qual es va acordar la pèrdua de la condició d’esportista d’alt nivell de la recurrent

 

Fets: La Reial Federació Espanyola d’Atletisme (RFEA), a requeriment de l’administrador antidopatge de la IAAF (federació internacional), va obrir expedient disciplinari a la recurrent per conducta contrària a la protecció de la salut i la lluita contra el dopatge a l’esport. Es va dictar resolució absolutòria pel Comitè de Disciplina Esportiva de la RFEA que, no obstant, va ser recorreguda davant de l’actual Tribunal Administratiu de l’Esport (TAD) que es va declarar incompetent perquè la decisió de la RFEA es va adoptar en exercici de funcions delegades de la federació internacional. La decisió va ser confirmada per l’Audiència Nacional (AN) el 15 de juny de 2016.

 

En contra de la resolució del comitè de disciplina de la RFEA, la IAAF i l’Agència Mundia Antidopatge (AMA) van interposar recursos davant del TAS/CAS (Tribunal Arbitral de l’esport amb seu a Lausanne en Suïssa) que van ser parcialment estimats el 19 de novembre de 2015, imposant una sanció de tres anys de suspensió a l’esportista.

 

Malgrat la sanció, aquesta continuava a l’any 2016 sortint a la llista d’esportistes d’alt nivell cosa que la RFEA va comunicar al CSD. L’exclusió va tenir lloc mitjançant nova resolució de la presidència del CSD de data 28 de gener de 2016 (article 15.b del RD 971/2007, de 13 de juliol). Contra aquest acord es presenta aquest recurs contenciós.

 

A més del RD 971/2007 abans esmentat, en les decisions prèvies s’ha tingut en compte: a) la Llei Orgànica 3/2013, de 20 de juny, de protecció de la salut de l’esportista i lluita contra el dopatge a l’esport, en especial els seus articles 1.3 i 31.2; b) la declaració d’incompetència del TAD en base a haver actuat el comitè disciplinari de la RFEA com a delegat de la IAAF i raonant que: "... nos encontramos ante el ejercicio de una competencia propia de la IAAF, sujeta a su propio régimen, de tal forma que la participación de la RFEA se contempla expresamente bajo las normas de atribución propias de la Federación internacional, que no incluyen en ningún caso la participación de órganos estatales de resolución de conflictos", i c) la sentència de l’AN de 9 de maig de 2007 en la qual es va indicar, entre altres extrems, que: “La pertenencia a una organización internacional implica asumir el compromiso de respetar su normativa y fines, con sujeción a sus instancias disciplinarias, que reconocen al Tribunal Arbitral del Deporte de Lausana como única instancia de apelación”.

 

Decisió: estimar el recurs.

 

Motivació: La recurrent al·lega, com a qüestió principal, la manca de reconeixement, pels òrgans competents en Espanya, del laude arbitral (TAS/CAS) d’acord amb el previst a l’article 31.2 de la Llei orgànica 3/2013, de 20 de juny.

 

L’AN, a la vista dels arguments del TAD en la resolució de 6 de juny de 2014 considera que: “no ha existido, en rigor, una sanción en vía administrativa, pues no puede atribuirse esa naturaleza a la decisión del TAS/CAS que revocó la de la RFEA y sancionó con tres años de suspensión a la recurrente”, i que: “el problema surge, precisamente, por la naturaleza de la sanción impuesta por un organismo internacional en un procedimiento seguido al margen de la Administración pública española, en el que la RFEA ha actuado en el ejercicio de facultades distintas de las delegadas por dicha Administración; y se manifiesta cuando la sanción ha de tener consecuencias que sí son, por contra, característicamente administrativas, como sucede con la pérdida de la condición de deportista de alto nivel”. Per això, diu: “resulta imprescindible un reconocimiento por parte de la Administración que posibilite la producción de esos efectos, y entendemos que ese reconocimiento corresponde a la Agencia Española de Protección de la Salud en el Deporte”.

 

Sobre una possible discriminació entre esportistes al·legada per l’Administració, l’AN indica que: “la tesis que venimos sosteniendo no aboca a esa situación”, perquè:

“Únicamente supone que la posibilidad de privar de la condición de deportista de alto nivel a un deportista internacional sancionado en materia de dopaje por otro Estado, o por una Federación u organismo internacional con competencia en la materia, exige del reconocimiento previo, por parte de la Agencia Española de Protección de la Salud en el Deporte -, de la resolución sancionadora, para constatar que se ajusta al Código Mundial Antidopaje y que la entidad que la impuso tiene competencia en la materia.

Producido el reconocimiento, se asimilan sus efectos a los de una resolución sancionadora recaída en un procedimiento administrativo, cual sería el seguido a un deportista que no tuviera nivel internacional, procedimiento en el que es obligado cumplir las exigencias derivadas del Código que ha sido ratificado por España. De esta forma, se garantiza que solo tienen plenos efectos administrativos las sanciones en esta materia que hayan sido impuestas con arreglo al Código Mundial Antidopaje”.

 

留言

評等為 0(最高為 5 顆星)。
暫無評等

新增評等

© 2023 by Journalist. Proudly made by Wix.com

bottom of page