La jurisdicció competent en matèria d'ascensos i descensos adoptats per les federacions esportives o les seves lligues professionals
- Ferran Pérez
- Apr 26, 2024
- 3 min de lectura

SAN de 30 de maig de 2002 (rec. 130/2001), sobre la incompetència jurisdiccional per valorar un ascens de categoria en futbol.
Objecte: recurs d’apel·lació contra sentència del Jutjat central de lo contenciós administratiu de 3 de setembre de 2001 en matèria d’ascens de categoria d’un club de futbol
Fets: El descens de categoria de l’Atlètic de Madrid (A) a segona divisió va provocar el descens de l’equip B que estava en la mateixa categoria a la inferior. Aquesta situació va comportar que la federació decidís mantenir en la categoria al Getafe CF: “que había conseguido la mejor puntuación de entre los cuatro que debían descender a Segunda División B”. El Granada CF va lluitar per l’ascens a l’esmentada categoria i va quedar segon i va considerar que: “tenía mejor derecho a ocupar la vacante” i va reclamar davant la federació de futbol la qual va dictar una resolució declarant incompetència jurisdiccional. En el mateix sentit es va pronunciar el Consejo Superior de Deportes al resoldre el recurs d’alçada interposat cosa que va ser recorreguda en via contenciós administrativa i que en primera instància va finalitzar amb sentència desestimatòria que és la que es objecte del recurs.
Decisió: Desestimar el recurs d’apel·lació
Motivació: Les federacions esportives no són corporacions de caràcter públic integrades en l’Administració i si institucions privades que desenvolupen algunes funcions públiques predeterminades legalment i a les quals s’adscriuen els esportistes i les associacions dedicades a la modalitat esportiva: “en cuanto constituye un requisito para que los clubes deportivos puedan participar en competiciones oficiales y en cuanto canalizan la asignación de subvenciones”. Això està previst a la legislació esportiva (Llei 10/1990, de 15 d’octubre) on també s’indica l’obligatorietat de constituir en el si de les federacions: “ Ligas integradas exclusiva e imperativamente por todos los Clubes que participen en competiciones oficiales de carácter profesional, Ligas a las que se atribuye la organización de sus propias competiciones en coordinación con la respectiva Federación deportiva y de acuerdo con los criterios que, en garantía exclusiva de los compromisos internacionales, pueda establecer, en su caso, la Administración del Estado”.
L’òrgan judicial descriu, a partir de la llei específica i els reglaments de desenvolupament, dos tipus de competències de les federacions esportives: “las propias sujetas a las normas del derecho privado, y las públicas de carácter administrativo, ejercidas por delegación cuando actúan como agentes colaboradores de la Administración pública, sometidas al Derecho público y, en consecuencia, revisables ante la jurisdicción contencioso-administrativa”. I, pel que fa al cas concret, admet l’òrgan judicial que la qüestió es planteja en si la federació hauria d’haver contestat al Granada CF dictant una resolució administrativa i, de l’anàlisi de l’article 33 de la llei i de l’article 3 del RD 1835/1991, de 20 de desembre, considera que no perquè: “(de ellos) se desprende que las competencias públicas de las Federaciones deportivas no pueden extenderse a la resolución de las controversias singulares que planteen los Clubes con relación al derecho al ascenso de categoría, sino a la delimitación de las cuestiones generales atinentes a la organización de las competiciones deportivas, de conformidad con la normativa federativa que corresponda”.
A més a més, afegeix que: “del artículo 41.4.a) de la Ley 10/1990 y de los artículos 25 y 28 del Real Decreto 1835/1991, se desprende que las Ligas profesionales son competentes para organizar sus propias competiciones en coordinación con las Federaciones y de acuerdo con los criterios que, en garantía exclusiva de los compromisos nacionales o internacionales, pueda establecer el Consejo Superior de Deportes. Dicha organización coordinada se articula mediante la suscripción de convenios entre las Ligas y las Federaciones, convenios que, en el caso de autos, fueron tenidos en cuenta para decidir sobre el ascenso”.
Comments