top of page

La no inscripció en la competició per la situació patrimonial del club

  • Writer: Ferran Pérez
    Ferran Pérez
  • Apr 17, 2024
  • 3 min de lectura

SAN de 16 de novembre de 2017 (rec, 603/2015) i SAN de 16 de novembre de 2017 (rec.604/2015), sobre compliment de requisits patrimonials per participar en competició professional i la competència revisora del Consejo Superior de Deportes

 

Objecte: recurs contenciós administratiu interposat pel Club de Bàsquet Fuenlabrada contra resolució del president del Consejo Suoperior de Deportes (CSD) que va estimar parcialment un recurs contra resolució de l’Assemblea General de l’Associació de Clubs de Bàsquet (ACB) denegant la inscripció del Club de Bàsquet Orense, SAD (COBSAD).

 

Fets: La resolució recorreguda estimava que el COBSAD a 30 de juny de 2015 complia amb els requisits previstos a l’article 8.2.c dels Estatuts de l’ACB segons el qual: “los clubes y sociedades anónimas deportivas que hubieran adquirido derecho a acceder a la competición profesional, deberían solicitarlo y deberían presentar la auditoria de los estados financieros sin que de dicha auditoria se pudiera desprender la siguientes situaciones: Estar en situación de disolución según lo previsto en la legislación mercantil cuando el club haya adoptado esta forma jurídica o bien, en su caso, no haber procedido a la ampliación de capital en el plazo legalmente establecido”.

 

El club COBSAD presento sol·licitud d’inscripció a la competició professional adjuntant documentació entre la qual hi havia un informe d’estar incurs en causa de dissolució. L’Assemblea General de l’ACB va rebutjar per aquest motiu la inscripció. Aquesta decisió va ser objecte de recurs davant el CSD, la resolució del qual és objecte d’aquest recurs contenciós administratiu. Al·lega manca de competència del CSD per anular l’acord de l’Assemblea atès que el tema de fons no és una incorporació a la competició sinó una incorporació a l’Associació. Per tant, considera que l’assumpte és de jurisdicció civil.

 

Es tramiten conjuntament, sense acumulació, els recursos 603/2017 (Bàsquet Fuenlabrada, SAD) i 604/2017 (ACB) que impugnen idèntica resolució i s’oposen al compliment de situació patrimonial que s’hi desprèn..

 

Decisió: Estimar en part perquè: “no se ha justificado el pronunciamiento de la parte dispositiva de la resolución impugnada concluyendo que COBSAD no cumplía a fecha 30 de Junio de 2015 el criterio establecido en el artículo 8.2.c) de los Estatutos de la ACB”.

 

Motivació: A la vista de la normativa específica, l’AN considera que: “No hay duda de que la ACB tiene naturaleza privada, pero tampoco se puede desconocer que desempeña funciones que tiene un alto componente público y de trascendencia general que exceden con mucho a una simple cuestión entre particulares: sin duda, la organización de una liga profesional de baloncesto es una de esas funciones que no pueden equipararse a un simple acuerdo o cuestión entre particulares”. Amb aquest punt de partida cita diferents sentències en suport de: “la competencia del CSD a la hora de controlar la legalidad de la actuación de la ACB al no permitir la inscripción en la liga del COBSAD”, entre elles una de la pròpia secció amb motiu del recurs 203/2016, que esmentava una altra del Tribunal Suprem d’11 de desembre de 2012, i la sentència dictada en el recurs d’apel·lació 6/2017.

 

Quan al fons, es valora un acord del Ple de la Diputació de Ourense sobre ampliació de la cessió del pavelló poliesportiu fins a l’any 2017 la qual es valorada en 1.275.000€ i que permet al CSD indicar que el club no estigués incurs en situació de dissolució. En contra, l’AN indica que: “Esta conclusión no puede ser aceptaba por falta de justificación técnica; obviamente, el modo de computo y de valoración de la cesión del Pabellón es una cuestión estrictamente técnica que exige una acreditación pericial detallada (artículo 335 de la LEC)” i que: “la valoración del estado patrimonial a una determinada fecha exige tomar en consideración los datos que obran acreditados a dicha fecha y no es posible que se tomen en consideración datos que dependen de la adopción de un acuerdo político por parte del Pleno de una Diputación Provincial”.

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating

© 2023 by Journalist. Proudly made by Wix.com

bottom of page