top of page

L'efecte del contracte federatiu en la indemnització per comiat



Sentències del TSJ Astúries, 148/2018 i 149/2018, de 23 de gener, sobre acumulació de contractes i la indemnització procedent per comiat d’entrenadors i preparadors físics per voluntat de l’entitat esportiva segons pacte en contracte subscrit a instància de la federació esportiva

 

Objecte: Les sentències enunciades plantegen la mateixa controvèrsia i adopten la mateixa decisió. Es comenta el primer recurs de suplicació interposat en nom i representació del Real Sporting de Gijón SAD, contra la sentència 351/2017 del Jutjat social núm.3 de Gijón en procediment de comiat d’un entrenador de porters de futbol.

 

Fets: A l’any 2016, l’entitat esportiva va passar per un procediment concursal i en un incident laboral obert l’entrenador de porters va resultar afectat per una modificació col·lectiva de les condicions de treball amb una reducció salarial del 55%.

 

El 18 de gener de 2017 el club va notificar al treballador un comiat disciplinari per disminució continuada i voluntària en el rendiment de treball i manca de diligència (article 54.2.e Estatut Treballadors).

 

La sentència recorreguda va estimar en part les pretensions de l’entrenador, va declarar improcedent el comiat i va condemnar a l’entitat al pagament de quantitats per retribucions i indemnitzacions.

 

Disconforme, l’entitat interposa recurs de suplicació interessant la revisió dels fets declarats provats, l’examen del dret aplicat i la rectificació de la sentència.

 

Decisió: Estimar parcialment el recurs

 

Motivació:  No es troben motius per revisar els fets per inadmissió dels nous documents aportats.

 

Quan a l’examen del dret aplicat, s’observa l’existència de diferents contractes, uns subscrits entre les parts (i que aquestes denominen laborals) i altres a instància de la federació (que anomenen federatius) i sobre els quals a la sentència recorreguda es va dir que: "son dos contratos autónomos, con distinto régimen jurídico, discurren en paralelo en ámbitos diferentes, interrelacionados pero separados, sin necesidad de colisión". En el contracte federatiu, a diferència de l’altre, es preveu una indemnització a favor de l’entrenador en cas que aquest cessi per voluntat de l’empresa:  “mediante el pago de todas aquellas cantidades consignadas en el mismo y por el tiempo de vigencia estipulada”. El Jutjat social, a l’hora de fixar la indemnització entén que no es pot aplicar el contracte derivat del model imposat per la federació i com el laboral no fixa indemnització, aplica a manca de pacte l’article 15 del RD 1006/1985 que regula aquesta relació laboral especial (dos mesos per any). A l’efecte, té en compte el conjunt de contractes signats entre les parts.

 

L’entitat esportiva (empresa) reclama perquè entén que s’ha d’estar al pacte entre les parts d’acord amb el propi article aplicat per la jutgessa de lo social. En concret, diu que: “recogido en uno u otro documento, el pacto sobre las consecuencias de la resolución del contrato por la sola conveniencia del club existe y salvo que el mismo adolezca de algún vicio del consentimiento que acarree su nulidad o anulabilidad (que no es el caso), el mismo es válido, desplegando plenos efectos jurídicos para las partes contratantes y descartar su existencia para pasar a fijar judicialmente la indemnización vulneraría el principio de legalidad e infringiría lo dispuesto en los artículos 1255 , 1256 y 1258 del Código Civil ”.

 

El TSJ accepta el criteri de l’entitat recurrent fent esment de la sentència del TSJ de Galicia de 28 de gener de 2005 i de la sentència del Tribunal Suprem (TS) de 21 de gener de 2002: “claramente se está diferenciando, para el supuesto de despido de un deportista profesional, dos casos, uno que exista pacto expreso entre partes, estipulando, en el contrato de trabajo, la cuantía de la indemnización para el caso de despido improcedente. En este caso la indemnización pactada será, como dice el Alto Tribunal, automática. Otro supuesto sería cuando no existiese pacto expreso, en cuyo caso dicha indemnización habrá de ser fijada judicialmente en una cantidad mínima de dos mensualidades por año de servicio".

 

Quan al fet que la sentència recorreguda fixi com a antiguitat del demandant tot el temps dels contractes temporals anteriors a efectes d’indemnització, es valoren les sentències del TS de 26 de març de 2014 i de 13 de febrer de 1990, així com el resum que d’aquesta doctrina fa el TSJ Catalunya en la seva sentència de 21 de març de 2012: “siendo así que la naturaleza del contrato del deportista profesional es de duración limitada ex artículo 6 del Real Decreto de aplicación, más arriba citado, lo que así vinieron conviniendo las partes en los sucesivos contratos formalizados, no constando acreditada ni declarada la fraudulencia de dichos contratos por tiempo cierto suscritos por la actora con la empresa FCB, la antigüedad de la demandante a efectos de la indemnización por despido tácito acaecido en fecha 31.01.11 debe computarse desde el inicio de la última relación laboral iniciada en fecha 01.09.10 al haber finalizado los anteriores contratos habidos, sin que pueda establecerse respecto de ellos, en consecuencia, la cualidad de prórrogas y ello, aun cuando el último contrato referente al período de prestación de servicios iniciado en dicha fecha no se hubiera firmado”. Criteri que també va assumir la Sala en una sentència anterior de 2 de juliol de 1999 cosa que la porta a estimar el recurs en aquest punt perquè: “el hecho de que el actor prestara servicios sin solución de continuidad desde 1986, no formalizándose su contratación por escrito hasta 1991, no convierte la relación en indefinida ni le otorga una naturaleza distinta a la que por su contenido le corresponde, de conformidad con lo dispuesto en el artículo 15.2 del Estatuto de los Trabajadores”.

 

Amb tot això, s’estima el pacte indemnitzatori previst al contracte federatiu, tot i fer  la reflexió següent: ”el principio de la necesaria estabilidad y continuidad en el empleo nada tiene que ver con la figura de un entrenador (incluso grupo de entrenadores) de un club de la 1ª división del fútbol español, incluso de los clubes denominados modestos“,  i, a dir que: “en el caso de los deportistas profesionales, que ocupan un nivel, como es el de los futbolistas o entrenadores en la primera división, que por su facilidad de ser contratados por cualquier equipo con una alta retribución, la temporalidad se establece en la norma (artículo 6 del Real Decreto) en su favor, de forma que la próxima finalización del contrato les deja libres para negociar un nuevo contrato, lo que pasa a ser un problema para el club, que sólo puede "retenerles" mientras dura el contrato”.

コメント

5つ星のうち0と評価されています。
まだ評価がありません

評価を追加

© 2023 by Journalist. Proudly made by Wix.com

bottom of page