top of page

Jurisdicció i actes públics i privats de les federacions esportives

  • Writer: Ferran Pérez
    Ferran Pérez
  • Apr 16, 2024
  • 4 min de lectura

SAN de 28 de desembre de 2018 (rec. 655/2017), sobre recursos contra els actes privats i els actes públics de les federacions esportives estatals

MUST READ

 

Objecte: recurs contenciós administratiu interposat pel club Linares Deportivo contra resolució de la Presidència del Consejo Superior de deportes (CSD) de 28 de juliol de 2017, d’inadmissió d’un recurs d’alçada contra resolució federativa (RFEF) de 3 de juliol de 2017 d’adjudicació de plaça de segona divisió a una altre entitat.

 

Fets: Amb motiu del descens del RCD Mallorca, SAD a segona divisió es produeix el descens automàtic de categoria i per incompatibilitat del segon equip RCD Mallorca, SAD B a tercera divisió (article 196.1.a del Reglament federatiu corresponent). Aquest motiu va generar una vacant que va ser sol·licitada pel club recurrent i que li va ser denegada en favor d’un altre club per la Real Federación Española de Fútbol (RFEF). Contra la resolució federativa s’interposa recurs davant el CSD que la inadmet per incompetència i aquesta decisió és l’objecte del recurs contenciós.

 

Entén el club recurrent que els acords adoptats per les federacions esportives en el marc de funcions delegades de l’Administració Pública que tenen assignades resten subjectes a recurs administratiu i al control dels tribunals de lo contenciós i considera que entre aquestes funcions hi ha l’organització de la competició on encaixa el conflicte suscitat.

 

L’Advocat de l’Estat opina el contrari i diu que: ”la cuestión planteada por el Linares Deportivo no puede incardinarse dentro de las funciones públicas de caràcter administrativo, ya que tal actuación forma parte de las funciones de índole jurídico privada que ejercen las ligas profesionales y está sustraída del control de la Administración pública”, i afegeix, que en un altre cas, la jurisdicció competent hauria de ser la civil.

 

En el context de la definició de la funció i, com a conseqüència, de la competència, la RFEF al·lega que: “es necesario distinguir entre la "regulación del marco general de la competición" y la concreta aplicación de las normas que se establezcan en tal regulación. Explica que la función pública delegada de "organizar competiciones" consiste en regular su marco general y, tratándose de competiciones oficiales de ámbito estatal y no profesionales, de fútbol, esa regulación la encontramos en los Estatutos de la RFEF y en su Reglamento General. Allí es donde se regulará ese "marco general", materializándose así, lo que ha de entenderse como la función pública de carácter administrativo que es "la organización de competiciones". La concreta aplicación de esas previsiones será ya objeto de una actuación privada de las Federaciones Deportivas”.

 

Decisió: Desestimar el recurs

 

Motivació: Es dona per suficientment conegut que: “las Federaciones Deportivas no son Corporaciones de derecho público ni forman parte de la Administración Pública, en los términos del art. 2.3 de la ley 39/2015 , si bien, se rigen supletoriamente por dicha ley cuando ejerzan funciones públicas por delegación de la Administración tutelante, conforme al art. 2.4 de dicha Ley” i que “ejercen funciones propias de carácter privado y funciones públicas que le han sido delegadas por la Administración, actuando como agentes colaboradores”.

 

Indica que quan dicta actes en exercici de funcions públiques delegades aquests tenen caràcter administratiu i admeten recurs administratiu, en canvi, els actes dictats en exercici de funcions privades són susceptibles de recurs davant la jurisdicció civil.

 

Al qualificar l’acte recorregut, l’òrgan judicial indica que: “el acto recurrido puede encuadrarse únicamente en el supuesto del art. 33.1.a) de la Ley del Deporte, es decir, a) calificar y organizar, en su caso, las actividades y competiciones deportivas oficiales de ámbito estatal.", però que: “esa función de calificar y organizar las competiciones oficiales deportivas de ámbito estatal si no estuviera sometida a mayores precisiones tendría un alcance muy amplio porque comprendería todos los actos que dictase la Federación al respecto, sin embargo, aparece delimitada en el art. 3.1.a) del Real Decreto 1835/1991, de 3 de octubre, sobre Federaciones Deportivas cuando dice que "A estos efectos, la organización de tales competiciones se entiende referida a la regulación del marco general de las mismas, según se establezca en la normativa federativa correspondiente". Com a conseqüència: “(la) función pública delegada la organización de la competición oficial deportiva se limita a la regulación del marco general y el resto de los actos dictados por la Federación en aplicación de ese marco general una vez agotada la vía federativa, deberán ser enjuiciados por la jurisdicción civil”.

 

Finalment, l’òrgan judicial fa una justificació sobre la no aplicació al cas de una sentència de la mateixa sala de 30 de maig de 2012 la qual entén que planteja una situació o un supòsit diferent encara que: “eso no significa que tenga razón la parte recurrente pues, en definitiva, la aplicación del art. 3.1.a) del Real Decreto 1835/1991, de 3 de octubre, sobre Federaciones Deportivas, limita la actividad de la Federación de organización de las competiciones deportivas oficiales estatales como función pública delegada a la regulación de su marco general lo que excluye la revisión de los actos aplicativos de ese marco general por el Consejo Superior de Deportes”.

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating

© 2023 by Journalist. Proudly made by Wix.com

bottom of page