top of page

Drets federatius i drets econòmics derivats (2)



SAN 368/2016, de 14 de juliol, sobre la liquidació de l’impost de societats, anys 1999 a 2001, pel Levante Unión Deportiva, SAD.

 


Objecte: Recurs contenciós contra resolució del TEAC de 3 d’octubre de 2013 en matèria de titularitat i explotació de drets econòmics federatius i la seva afectació a la regularització efectuada (anul·lació de liquidació i sanció).

 

Fets: Cofiser, sl, és una societat creada per, entre altres finalitats, explotar els drets federatius i d’esportistes en general. Esta integrada per directius del Levante entitat amb la qual va subscriure dos convenis de col·laboració entre el anys 1997 i 1999 que van suposar adquirir tots els drets econòmics dels jugadors del club i la seva cessió per tal d’exercir la seva activitat professional, així com la secretaria tècnica del club. El Levante decideix sobre les qüestions relatives al destí dels jugadors (cessions, traspassos, reincorporacions, baixes, etc.).

 

La Inspecció tributària considera que Cofiser, sl, va finançar l’adquisició dels drets federatius i el traspàs de jugadors que mantenien relacions amb el Levante a canvi de la titularitat dels drets de traspàs i amb renuncia a qualsevulla contraprestació econòmica. En informe intern, la inspecció va considerar que no era possible fer una cessió de drets federatius a una entitat que no té la condició de club o societat anònima esportiva per la qual cosa les despeses i els ingressos corresponents a la gestió dels drets federatius s’han d’imputar al seu titular, el Levante UD, SAD. El debat es centra, amb els efectes inherents, en admetre o no aquesta cessió a una entitat mercantil que no és ni un club ni una SAD.

 

Per a l’Administració, allò que fa Cofiser és: "financiar, aportando los recursos monetarios de que carece la sociedad deportiva en el momento de adquirir la titularidad de los derechos corporativos de los jugadores que incorpora a su plantilla, pero a cambio de dicha financiación, o en contraprestación a la misma, la entidad LEVANTE UD SAD, no puede ceder/ otorgar/transmitir, los derechos federativos y de traspaso que los jugadores que van a prestar sus servicios en dicho club de fútbol, porque ello está prohibido por el régimen jurídico deportivo, que confiere la titularidad de los consabidos derecho, única y exclusivamente a los clubes y SDA"i: "la instrumentación de los contratos privados....no dejan de ser meras fórmulas de financiación que no pueden suplantar los derechos y obligaciones que vinculan al jugador profesional y su club, ni constituir el documento marco que permita trasladar, convenientemente, los ingresos y gastos que genera la explotación de los derechos federativos a sociedades o personas físicas que carecen de la capacidad legal para ser titulares de los mencionados derechos federativos. Bajo su formalización, se esconde el recurso a una financiación de la que carece el que hecho y de derecho ostenta la titularidad de los derechos federativos, en cuanto asume las prestaciones inherentes al mismo y adopta totalmente las decisiones que afecta a los jugadores que integran su plantilla".

 

Pel TEAC, que coneix la SAN d’11 de novembre de 2009 (R.211/2007) allò volgut és: "situar los ingresos y gastos derivados, en una entidad, COFISER, entidad vinculada al LEVANTE UD SAD, amparando dicho traslado en la titularidad de COFISER SL de los derechos económicos federativos de los jugadores. Pretende así la interesada que a ella se le imputen gastos e ingresos que, a la vista de los mismos, se advierte que son los propios que derivan del desarrollo de la actividad deportiva que constituye el objeto social del LEVANTE UD SAD, en cuanto al Club con el que mantienen su relación laboral los jugadores cuyos derechos pretende haber adquirido COFISER SL", i, diu, que accedir en allò pretès suposaria: "situar los ingresos y gastos en sede diferente a la que ejerce la actividad empresarial que los genera, lo cual no tendría sentido".

 

L’Audiència Nacional recorda la seva anterior sentència de 12 de juliol de 2016, i com es van descriure tres tipus de drets en la relació dels esportistes professionals amb el club o la SAD:

 

“1.- En primer lugar, los denominados derechos federativos.

En el art. 32.4 de la Ley 10/1990, de 15 de octubre , en su redacción de aplicación al caso, se dispone que: "para la participación en competiciones deportivas oficiales de ámbito estatal será preciso estar en posesión de una licencia deportiva expedida por la correspondiente Federación Española según las condiciones y requisitos que se establecerán reglamentariamente. Las licencias expedidas por las federaciones de ámbito autonómico habilitarán para dicha participación cuando éstas se hallen integradas en las federaciones deportivas españolas, se expidan dentro de las condiciones mínimas de carácter económico que fijen éstas y comuniquen su expedición a las mismas". Dicho de otro modo, el deportista profesional que pretenda participar en una competición deportiva profesional, debe tener una licencia deportiva expedida por la correspondiente federación. Nadie discute que esta licencia es "res extracomercium". Siendo claro que con arreglo a la normativa aplicable al caso de autos, la inscripción es "el acto por el cual un Club o SAD da de alta a un jugador profesional perteneciente a su disciplina y organización en virtud de un contrato suscrito al efecto" - art 1 del Libro V del Reglamento de la Liga Nacional de Fútbol -; y la licencia "el documento expedido por la RFEF que habilita al jugador a participar y alinearse en competición profesional y división en que se halle inscrita la SAD o Club, y que previamente ha sido inscrito a favor del club solicitante".

 

Pues bien, de la regulación se infiere y en ello tiene razón la Administración, que el "derecho federativo" que comprende la inscripción del jugador a favor del club y la licencia para jugar con carácter exclusivo en el club en que se está inscrito - art 123 Reglamento General RFEF , entonces en vigor-, son derechos susceptibles de cesión temporal o definitiva - arts 185 y 191 del Reglamento General RFEF y art 14 del Reglamento de la LNFP -, previo consentimiento del jugador e indemnización en su caso. Pero dicha cesión, por su propia naturaleza, sólo puede realizarse entre clubes o SAD - art 11 y 13 del RD 1006/1985 ; 186 del Reglamento General RFEF y 14.1 del Reglamento de la LNFP -.

 

2.- El segundo bloque de derechos son los laborales, los cuales surgen de la relación especial que pueda suscribirse con el Club o SAD con el jugador, y cuyo régimen se encuentra, esencialmente, en el Real Decreto1006/1985, por el que se regula la relación laboral especial de deportistas profesionales.

 

3.- Pero hay un tercer grupo o bloque de derechos, que son los denominados "derechos económicos" o, si se quiere, "derechos económicos federativos" con esta expresión se hace referencia a los rendimientos económicos que tanto los clubes o SAD como los deportistas profesionales obtienen en los casos de traspasos o cesiones”.

 

En resum, segons la sentència indicada i deixant al marge la relació laboral entre l’esportista i el club o SAD, és possible diferenciar entre: "dret federatiu" o dret d’una entitat esportiva a inscriure un esportista en una determinada competició oficial perquè participi en representació de l’esmentada entitat amb la necessària concurrència de la voluntat de l’esportista; dret que només pot ser propietat d’un club o SAD i que només es pot transmetre entre ells. I,  els "drets econòmics" o dret d’un tercer -que no té perquè ser un club o SAD- per a fer-se creditor d’un percentatge o quantitat de les transferències futures de drets federatius entre clubs.

 

Els drets econòmics són el contingut patrimonial derivat dels drets federatius i suposen una expectativa de benefici econòmic derivat d’una futura transferència del esportista professional (articles 1526 i ss i 1271 del Codi civil). Aquest tipus de contractes són perfectament legals i, a l’efecte, es recorden les sentències següents. SAP (Madrid) de 15 d’octubre de 2015, SAP (a Coruña) d’1 d’abril de 2005, SAN de 24 de març de 2010, SAN d’11 de novembre de 2009 i STS de 24 de març de 2014 i STS de 24 de setembre de 2012.

 

En el cas, el Levante cerca finançament de l’entitat Cofiser, sl per a l’adquisició de jugadors que d’una altra forma no hagués adquirit. La contraprestació és la cessió de l’expectativa econòmica del dret federatiu en cas de cessió temporal o definitiva a una altra entitat esportiva, la qual cosa és perfectament lícita. Ambdues entitats guanyen: “el LEVANTE al contar con unos jugadores que no podría permitirse y COFISER porque si la proyección del jugador es la prevista y se produce un ulterior traspaso, obtendrá los ingresos económicos derivados del mismo”. I l’entitat esportiva, a més a més, és la que ostenta el poder de decisió sobre els traspassos en tant que és la que subscriu el contracte laboral i ostenta els drets federatius. L’entitat mercantil no decideix sobre els traspassos i es limita a rebre la participació econòmica en la cessió.

 

S’estima el recurs i, amb això, es declara la impossibilitat de traslladar al Levante UD, SAD, els ingressos i les despeses corresponents a Cofiser.

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating

© 2023 by Journalist. Proudly made by Wix.com

bottom of page