Denegació d'inscripció d'entitat derivada de transformació d'una societat de responsabilitat limitad
- Ferran Pérez
- Nov 15, 2022
- 5 min de lectura
Actualitzat: Nov 22, 2022

TOP SENTENCE. STS 1669/2016, de 7 de juliol. Denegació d’inscripció en el Registre d’associacions esportives de l’entitat Salamanca Athletic Club, SAD generada per transformació de l’entitat Desarrollos y Proyectos Monterubio, SL
Fets: El Consejo Superior de Deportes va desestimar, a l’any 2013, una sol·licitud d’autorització de la inscripció registral de l’entitat Salamanca Athletic Club, SAD. Interposat recurs davant l’Audiència Nacional, aquesta va estimar el recurs i ordenar la inscripció de l’entitat mitjançant sentència de 15 de juliol de 2014 i contra aquesta es va interposar recurs davant el TS.
La sentència impugnada considera que és inscriptible en el Registre d’Associacions Esportives estatal la societat anònima esportiva en la qual es va transformar la societat de responsabilitat limitada demandant perquè ni la Llei de l’esport ni el Reglament regulador de les SAD ho prohibeixen; davant el silenci de la legislació esportiva aplicable el règim supletori constituït per la Llei de societats de capital i, en especial, la Llei 3/2009, que regula la transformació de las societats mercantils.
En contra, l’Administració sosté que la legislació esportiva regula un règim especial que desplaça el règim general, de forma que las societats anònimes esportives només poden constituir-se “ex novo” o per transformació d’un club esportiu perquè aquesta és l’única transformació que preveu aquest règim especial.
Consideracions i decisió:
Es desestima una al·legació d’incongruència perquè tot i que el poder ha de donar raó de les seves decisions, la seva absència s’evidencia o por la manca de tota raó o por motivacions aparents per opaques, tautològiques, inconcretes, etc. amb la qual cosa s’impedeix tant a la part recurrent com al tribunal superior conèixer la raó certa d’allò decidit, generant indefensió a la part i obstaculitzant la revisió judicial; situació que no es dona en el cas.
Es recorda l’operació de transformació derivada d’un procés on la UNIÓN DEPORTIVA SALAMANCA, S.A.D., va ser declarada en concurso por Auto de 25 d’octubre de 2011 i el 26 de juny de 2013 l’administració concursal va comunicar una oferta que permetia la cessió per 250.000€ dels drets federatius a la mercantil ara recorreguda. El jutge del concurs va considerar que tal possibilitat era favorable a la massa activa, per tant, als drets dels creditors i ho va autoritzar per Auto de 27 de juny i amb acord entre les parts que la cessionària es transformés en societat anònima esportiva, cosa que es va fer mitjançant escriptura.
Es considera que: “amb la Llei de l’esport es va optar per introduir un sistema d’organització societari per a la participació en competicions professionals d’àmbit nacional. Aquesta mercantilització es plasma en la creació d’un tipus especial de societat anònima el règim de la qual s’ha anat aproximant al general que és aplicable de forma supletòria. Per tant, allò que la legislació esportiva regula són especialitats normatives respecte del règim societari general que resta desplaçat en allò específicament regulat”. La conseqüència és que en lo específicament regulat per la legislació esportiva, s’aplica aquesta i per a resoldre qüestions dubtoses de la norma especial es podrà integrar la seva regulació amb la legislació societària general la qual, a més a més, serà de directa aplicació en tot allò que no tingui una regulació específica en la legislació de l’esport.
En aquest context, el TS aclareix que allò litigiós és la interpretació de la normativa en virtut de la qual s’ha exercit la potestat de qualificació registral de la nova societat anònima esportiva procedent de una transformació i va a considerar que: “el cas és un supòsit de transformació en el sentit jurídic-mercantil o societari regulat a la Llei 3/2009, per això es pot entendre que com la llei especial no regula aquest aspecte, és aplicable la legislació societària general per les següents raons:
-L’ús del terme "transformació" a la Llei de l’esport dóna lloc a equívocs, però si es tracta d’un club esportiu s’ha d’entendre que respon a un concepte assimilable a conversió: “un club es converteix en societat anònima esportiva, i des de el punt de vista d’aquesta s’està davant d’una forma específica de constitució. S’ha de precisar que no és un supòsit de transformació de societat civil en mercantil de l’article 4.3 de la Llei 3/2009 atesa la naturalesa associativa i no societària dels clubs”.
-La conversió no és pot incardinar com a especificitat dintre del règim de formació successiva de societats mercantils, atès que tal categoria es reserva als supòsits de formació mitjançant subscripció pública d’accions ( article 19.2 de la Llei de societats mercantils).
-Respecte de les societats mercantils, la transformació es un concepte amb substantivitat pròpia que la Llei 3/2009 regula como una de las modalitats de modificació estructural més enllà d’una mera modificació estatutària; i el règim de les modificacions estructurals és aplicable a totes les societats que tinguin la consideració de mercantils per objecte o naturalesa.
-En la Llei 3/2009, en relació con la Llei de societats de capital, la transformació societària no és una modalitat de creació o constitució d’una societat (article 3) i, per tant, la societat ja existeix, la seva personalitat roman i es transforma a un altre tipus societari.
En resum, el TS interpreta que: “davant la manca d’una previsió normativa de transformació societària en la legislació esportiva, seria aplicable la clàusula general de l’article 4.1 de la Llei 3/2009 que preveu que una societat mercantil inscrita podrà transformar-se en qualsevol altre tipus de societat mercantil” si bé: “aquest. plantejament exigeix sèries matisacions” perquè: “les previsions de la Llei 3/2009 respecte de la transició de la societat objecte de transformació a la que es transformada son de difícil encaix amb el règim específic d’una societat anònima esportiva per les següents raons:
La transformació de societats mercantils es justifica per la voluntat de buscar un tipus societari més favorable per als socis o més adequat per a l’activitat de la societat transformada.
En una transformació no hi ha extinció de la personalitat de la transformada, consegüentment, la nova societat anònima - en el cas esportiva - mantindria les relacions jurídiques provinents d’una societat transformada, en especial els drets dels seus creditors; relacions alienes al tràfic esportiu.
Aquest efecte confronta amb la voluntat de la Llei de l’esport de cercar en la forma societària un règim específic per a la millor gestió, financiació i transparència de la pràctica professional i mercantil de l’esport; per això, el previst és la constitució d’una nova societat mitjançant la conversió d’un club esportiu o la seva creació ex novo , sense arrossegar unes relacions jurídiques alienes al seu peculiar objecte social que complicaria en cara més el seu peculiar règim jurídic.
A la vista de tot això, s’estima el recurs de cassació i es desestima l’inicial recurs contenciós afegint les consideracions següents :
1r. En la interpretació del joc entre llei especial i llei general no es pot prescindir de les peculiaritats del cas ja exposades i on allò específic es concreta en una operació d’urgència para evitar la imminent pèrdua dels drets federatius, amb lesió de la massa activa.
2n. Que en seu del procediment concursal s’autoritzés l’adquisició d’aquests drets -o la seva expectativa- per una entitat mercantil ordinària, aliena al règim esportiu, no és obstacle perquè l’Administració esportiva denegués la inscripció de la societat anònima esportiva derivada de la transformació al formar part de les seves potestats qualificar la seva legalitat.
3r. La transformació d’urgència efectuada segons la legislació societària responia a l’estratègia de no deixar perdre els drets federatius davant la impossibilitat temporal de constituir la societat conforme a la legislació esportiva.
4t La demandant, més que acudir a les possibilitats generals que ofereix la legislació societària, les va forçar donant lloc no a una mera "modificació estructural" de una Sociedad preexistent sinó a la constitució de fet – per tant fraudulenta – d’una societat anònima subjecta a un règim especial.
Comments