top of page

Compatibilitat de l'activitat arbitral amb una incapacitat laboral per ansietat. Manca de prova en contra

  • Writer: Ferran Pérez
    Ferran Pérez
  • Mar 4, 2024
  • 2 min de lectura



STSJ Aragó, núm.550/2016, de 15 de juliol, sobre el comiat d’un treballador per arbitrar partits de futbol mentre estava en situació de baixa per IT.

 


Objecte: recurs de suplicació contra sentència de 9 de març de 2016 del Jutjat de lo social núm. 5 de Saragossa. Aquest jutjat va estimar la demanda i va declarar improcedent el comiat. El recurs de suplicació s’interposa pern l’empresa demandada.

 

Fets: La reclamant inicial era treballador de l’empresa Qualytel Teleservices, sa i, al mateix temps, àrbitre de la segona divisió de futbol. Amb motiu d’una crisi d’ansietat es va trobar en situació d’IT (incapacitat transitòria) per malaltia comuna, però com va continuar arbitrant l’empresa el va acomiadar per causes disciplinàries fonamentades en un incompliment contractual greu i culpable.

 

Decisió: Desestimar el recurs de suplicació

 

Motivació: El TSJ fa seva la doctrina jurisprudencial existent sobre l’article 54 de l’Estatut dels Treballadors, especialment sobre els conceptes de bona fe contractual i d’abús de confiança. A l’efecte, diu que a la STS de 22 de setembre de 1988 (i  d’altres que aquesta recull) es va dir que: "no toda actividad desarrollada durante la situación de incapacidad laboral transitoria es sancionable con el despido, sino solo aquella que, a la vista de las circunstancias concurrentes, en especial la índole de la enfermedad y las características de la ocupación, es susceptible de perturbar la curación del trabajador o evidencie la aptitud laboral de éste con la consiguiente simulación en perjuicio de la empresa".

 

En relació amb el cas, considera que: “el hecho de que un teleoperador especialista esté de baja médica por ansiedad no excluye que pueda participar como árbitro de fútbol de segunda división B, al tratarse de una actividad eminentemente vocacional y deportiva, sin que se haya probado que pueda perturbar su curación (al contrario, la realización de dicha actividad puede favorecer la superación de su enfermedad psiquiátrica). Tampoco se ha acreditado que haya percibido ninguna cantidad por encima de la compensación por gestos no estando de alta en el Régimen General de la Seguridad Social por su actividad arbitral. Y tampoco se ha acreditado su aptitud laboral, que conllevaría la consiguiente simulación, puesto que se trata de un trabajador con una enfermedad mental que le impide desarrollar su profesión habitual, la cual tiene una exigencia horària y laboral completamente distinta de la actividad arbitral desarrollada como árbitro de segunda división B de fútbol en cinco fines de semana, por lo que procede desestimar el recurso interpuesto, confirmando la sentencia de instancia”.

Comentários

Avaliado com 0 de 5 estrelas.
Ainda sem avaliações

Adicione uma avaliação

© 2023 by Journalist. Proudly made by Wix.com

bottom of page