top of page

Futbolista de la tercera divisió subjecte a la relació laboral especial i prestació per incapacitat




STSJ Illes Balears 48/2015, de 25 de febrer, sobre el contracte laboral d’un futbolista d’un club que participa en competició d’aficionats i pateix lesió que comporta incapacitat permanent total.


MUST READ

 

Objecte: recurs de suplicació interposat per l’administració de la Seguretat Social contra una sentència de 17 de setembre de 2013 del Jutjat de lo social núm.4 de Palma de Mallorca amb motiu d’una reclamació per accident d’un futbolista de la tercera divisió de futbol estatal.

 

Fets: Als estatuts de la RFEF (Reial federació espanyola de futbol) s’indica que els clubs participants de la tercera divisió només poden comptar amb jugadors aficionats. Així es va inscriure el futbolista que alhora va ser inscrit a la Mutualitat de Previsió Social de Futbolistes Espanyols a prima fixa, ens de base privada alternatiu al règim dels esportistes professionals. No consta d’alta a la SS.

 

A l’any 2008, el futbolista durant un partit de futbol va patir una greu lesió  i va interessar de l’INSS el reconeixement de la situació d’incapacitat permanent total derivada d’accident de treball. A l’expedient obert es va considerar que la professió del sol·licitant era d’administratiu d’una empresa i es qualifica l’accident com no laboral i es denega la prestació per incapacitat: “por no alcanzar las lesiones padecidas por el actor un grado suficiente de disminución de su capacidad laboral para ser constitutivas de una incapacidad permanente”.

 

En un altre plet, el futbolista va reclamar salaris pendents i va obtenir sentència favorable del TSJ-BAL de 28 de juny de 2012 tant a la competència de l’ordre jurisdiccional de lo social com a la petició de pagament formulada. Mentre es va substanciar aquest nou plet, l’anterior es va suspendre per prejudicialitat.

 

En la sentència es va dir que: “la prestación de servicios del actor para el club demandado debe calificarse de laboral, en la modalidad de especial de deportista profesional que se regula en el RD 1006/1985, de 26 de junio”.

 

El futbolista consta d’alta a la SS per diferents treballs amb diferents empreses no esportives i a la sentència recorreguda s’indica que: “el demandante se halla en situación de incapacidad permanente en grado de total para el ejercicio de su profesión de jugador de futbol derivada de accidente de trabajo condenando a la Entidad Gestora y al Club Deportivo Cala D`Or a estar y pasar por dicha declaración así como al Instituto Nacional de la Seguridad Social a abonar al demandante una prestación económica”.

 

Decisió: Desestimar el recurs

 

Motivació: S’observen, entre d’altres, l’article 137.2 del Text refós de la Llei general de la Seguretat Social i l’article 11 de l’Ordre ministerial de 15 d’abril de 1969.

 

Pel tribunal, el document subscrit entre futbolista i club de futbol és un contracte de treball, però recorda que: “el concepto y correcta inteligencia de lo que significa profesión habitual y, al propio tiempo, su trascendencia sobre un caso similar al que nos ocupa, no siempre ha merecido un tratamiento unidireccional o unívoco en la jurisprudencia, a los efectos de reconocer una incapacidad permanente total”. D’acord amb les sentències del Tribunal Suprem de 31 de maig de 1996, 7 de febrer de 2002 i de 9 de desembre de 2002, la Sala interpreta que: “la profesión habitual que ha de tomarse en consideración a la hora de determinar la incapacidad profesional permanente postulada, es la de deportista profesional y no la de administrativo o auxiliar administrativo como se pretende en el recurso, pues ésta era la que estaba ejerciendo el actor el día 26 de octubre de 2008 cuando sufrió la grave lesión invalidante definitivamente para su posterior desempeño profesional”, i això perquè d’acord amb el TS: “la profesión habitual no es la desempeñada al tiempo de solicitarse la prestación como sugiere la impugnación del recurso, si no la desempeñada cuando se sufren las lesiones”, i perquè a la data de la lesió el futbolista no exercia cap altra activitat remunerada per compte aliena i, per tant, el futbol era el seu mitja fonamental de vida. En conseqüència, es considera que no és tracta d’un cas de malaltia comuna o professional sinó: “de un accidente de trabajo en el que la profesión habitual se define en la manera antedicha”.

 

Quan a la qualificació de contracte de futbolista aficionat per la normativa federativa, el TSJ diu: “la relación contractual entre el actor y el Club Deportivo Cala D'Or materialmente debe calificarse de laboral, en la modalidad de especial de deportista profesional, que se regula en el RD 1006/1985, de 26 de junio, según resulta de la sentencia de este Tribunal de 28 de junio de 2012 (folios 255 y ss.), con lo cual la cuestión resulta incontrovertible al gozar de la autoridad de cosa juzgada material”.

 

Pel que fa a l’argument segons el qual: “la responsabilidad del pago de la prestación debe imputarse directamente a la empresa, por la falta absoluta de alta y cotización del trabajador”, el TSJ confirma l’absolució que va acordar el Jutjat d’instància:  "la responsabilidad directa del empresario en las prestaciones de la Seguridad Social por incumplimiento de sus obligaciones de afiliación, alta y cotización, está prevista en términos muy generales en el art. 96.2 de la Ley General de la Seguridad Social de 1974, hoy art.126.2 de la vigente Ley General de la Seguridad Social de 1994 . Estos preceptos generales no ha sido precisados hasta ahora, mediante las oportunas normas complementarias o de desarrollo, en lo concerniente a supuestos de imputación, alcance de la responsabilidad y procedimiento para su exigencia”. I sobre això, es té en compte la jurisprudència del TS (STS 15 gener de 2008, 16 de maig de 2007, 1 de febrer de 2000 i altres) que consideren que: “la determinación de la responsabilidad empresarial de prestaciones por descubiertos en el pago de las primas de accidentes de trabajo depende de la duración de los descubiertos y gravedad de los descubiertos, de forma que cuando el período de descubierto es expresivo de la voluntad empresarial de no cumplir con sus obligaciones de cotizar debe imputarse tal responsabilidad a la empresa, mientras que sucede lo contrario si se trata de incumplimientos transitorios u ocasionales, que no obedecen a un propósito continuado de incumplir dicho deber legal”, tenint en compte que els incompliments: “son únicamente los producidos antes del acaecimiento del accidente laboral y no los posteriores” i que a efectes de valoració és important: “no solo la duración del incumplimiento sino su duración proporcional al período de aseguramiento y su relación de inmediatez temporal con el accidente (STS 23 de abril de 2010)”.

 

En el cas, la lesió es produeix tres mesos desprès de la formalització del contracte i el club participava en la tercera divisió de futbol que no admetia futbolistes professionals i va ser precís un procés judicial: “para clarificar la naturaleza de la relación laboral” i, per tant, no s’aprecia una conducta dolosa en l’obligació de donar d’alta al treballador en el règim especial de la SS i si, en canvi, entén que: “se está en presencia de un caso de error excusable que conduce a la absolución del pago de la prestación a cargo del club deportivo”.

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating

© 2023 by Journalist. Proudly made by Wix.com

bottom of page