top of page

Comentaris lleis i altres normes sobre esport de Catalunya

Professions de l'esport

20 maig 2015

LLEI 7/2015, del 14 de maig, de modificació de la Llei 3/2008, de l'exercici de les professions de l'esport.

 

Transcorreguts cinc anys des de l’aprovació de la Llei 3/2008, del 23 d’abril, de l’exercici de les professions de l’esport es procedeix amb la seva modificació atesa la necessitat de fer modificacions en diversos preceptes i dotar-los d’una nova redacció.

 

Tanmateix, es te en compte l’Acord de la Subcomissió de Seguiment Normatiu, Prevenció i Solució de Conflictes de la Comissió Bilateral Generalitat - Estat  sobre la Llei 3/2008, adoptat en la reunió duta a terme el 29 de gener de 2009, publicitat mitjançant la Resolució IRP/262/2009, del 9 de febrer, on el Consell de Govern de la Generalitat de Catalunya es compromet a promoure la modificació del text de la dita llei.

 

Entre les novetats hi ha la incorporació de les formacions de modalitats esportives com les de salvament i socorrisme i de busseig esportiu amb escafandre autònom, abans excloses; la referència als nivells del Marc europeu de qualificacions i la valoració de les competències professionals; la modificació de la nomenclatura de les professions d’animador i monitor esportiu professional i dels entrenadors professionals; la possibilitat del reconeixement i la incorporació dels professionals, degudament inscrits en el Registre Oficial de Professionals de l’Esport de Catalunya i en altres registres de professionals de l’esport d’altres estats membres de la Unió Europea; aclarir-ne el contingut de dues de les obligacions dels professionals; atendre noves necessitats detectades en el sector professional; resoldre, la situació derivada dels tècnics que es dediquen a desenvolupar tasques en l’àmbit de les

activitats físiques i esportives per a infants i joves menors d’edat (personal que s’encarrega de la dinamització i el desenvolupament de les activitats poliesportives o personal que intervé en esdeveniments esportius per a menors d’edat); resoldre la situació de les persones que es dediquen a desenvolupar tasques de nivell bàsic en una modalitat esportiva concreta en les entitats esportives, i establir que l’Escola Catalana de l’Esport, pugui portar a terme la formació corresponent a les modalitats esportives legalment reconegudes pel Consell Català de l’Esport i assignades a federacions esportives catalanes, inscrites al Consell

Català de l’Esport, encara que aquesta modalitat no sigui reconeguda pel Consell Superior d’Esports, i que, també, pugui oferir, transitòriament, formació respecte a les modalitats esportives que es troben en període transitori i que no tenen encara el pla formatiu publicat en el BOE.

Tanmateix, en línia amb el text modificat, desenvolupar un procediment per tal de fixar els requisits mínims de formació complementària i d’experiència professional per a poder exercir les professions que estableix la Llei i que així ho requereixin.

Finalment, impulsar que les federacions esportives i els consells esportius puguin dur a terme una formació mínima, per tal de garantir la salut dels practicants.

Acció exterior i esport

4 desembre 2014

- Llei 16/2014, de 4 de desembre, d'acció exterior i de relacions amb la Unió Europea (Generalitat de Catalunya)

 

Acció exterior en matèria d’esport

 

La Generalitat ha aprovat i publicat la Llei 16/2014, de 4 de desembre, d’acció exterior i de relacions amb la Unió Europea. En aquesta norma legal hi ha algunes disposicions que afecten a la projecció exterior de l’esport català.

 

En primer lloc, a l’article 2, dintre de les definicions de la llei hi ha la de “diplomàcia esportiva” entesa com: "activitats de diplomàcia pública de Catalunya adreçades a impulsar el reconeixement internacional de l’esport català”.

 

La diplomàcia pública de Catalunya es regula al capítol primer del títol quart i és a l’article 34 on es preveu el suport a la internacionalització de la societat civil amb la promoció de la projecció internacional d’entitats i organitzacions de la societat civil, entre d’altres, d’àmbit esportiu. La finalitat és que puguin participar en entitats afins d’àmbit internacional i l’objectiu maximitzar la presència de Catalunya a l’exterior.

 

Un altre punt on es fa una referència expressa a esport en la llei és a l’article 27 sobre la relació i col·laboració amb organismes internacionals, a l’indicar que s’han de prioritzar relacions amb organismes que pertanyin a l’Organització de les Nacions Unides, entre altres àmbits, al de l’esport.

 

Finalment, ressaltar la incidència i importància de les previsions generals de la llei que completen el modus d’operar en les actuacions de projecció específiques en matèria d’esport.

 

Please reload

bottom of page